ÖZEL HABER

Şeker pancarı tarımına en uygun iklim şartları Türkiye'de bulunmasına rağmen bu imkânlar değerlendirilemiyor. Şeker pancarının içindeki şekerin en üst seviyede oluşması için gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı ve gün ışığından yararlandığı saat büyük önem taşıyor. İklim şartları özelliklerinden dolayı Türkiye, şeker pancarı tarımında Avrupa'dan daha avantajlı bir konumda bulunuyor. Ancak Türkiye bu avantajlarını Ar-Ge çalışmalarıyla değerlendireceği yerde başka işlerle uğraşıyor.

Şeker pancarının içindeki şekerin en üst seviyede oluşabilmesi için gece ile gündüz arasında en az 10 derece sıcaklık farkı bulunması gerekiyor. Bunun yanında 14 saatte gün ışığından yararlanması büyük önem taşıyor. Bu iki özellik de Türkiye topraklarında mevcut. Şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Avrupa ülkelerinde bile böyle bir iklim şartı bulunmuyor.

ŞEKER PANCARINDA TOHUM HANDİKABI!

Şeker pancarı tarımında Türkiye, iklim şartlarının getirdiği avantajları değerlendiremediği gibi en büyük handikabı tohumda yaşıyor. Kendi topraklarına ve iklim şartlarına uygun bir pancar tohumu bulunmayan Türkiye, Avrupa'nın iklim şartlarına göre geliştirilen tohumları kullanmak zorunda kalıyor. Bundan dolayı iklim şartlarının getirdiği avantajları polar (şeker değeri) açısından değerlendiremiyor.

Buna rağmen pancarda verimlilik bakımından Avrupa ile rekabet edebilecek seviyede bulunan Türkiye, bir de iklim şartlarını avantaja dönüştürdüğünü ve AR-GE çalışmalarını yaptığını bir düşünün… İşte o zaman hiçbir AB ülkesi Türkiye'nin önünde duramaz.

TÜRKİYE'NİN AVANTAJLARI KONUŞULMUYOR!

İşte bundan olsa gerek Türkiye'de bu avantajların neden değerlendirilmediği hiçbir şekilde sorgulanmıyor. Şeker pancarı, ya taban fiyatıyla ya da tükettiği suyla gündeme getirilerek, yıpratılmaya çalışılıyor.

AVRUPA'DA ÇİFTÇİNİN SU MALİYETİ YOK!

Türkiye'de şeker pancarına verilen taban fiyatın, AB ülkelerinin çok üstünde olduğu iddia ediliyor. Bu iddia sahipleri, AB'deki üretim maliyetlerini ve pancara verilen destekleri bir tarafa bırakarak, pancarın aleyhine bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye'de sulama en önemli maliyetlerin başında gelirken, Avrupa'da neredeyse çiftçinin böyle bir maliyet unsuru bulunmuyor.

Ancak pancar düşmanlarının, bu farkı bile göremeyecek kadar gözleri körelmiş durumda! Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor ki; Avrupa'daki üretim maliyetlerini ve tarımsal ürünlere verilen destekleri bir tarafa bırakarak sadece fiyat üzerinden Türkiye'de şeker pancarının pahalı olduğunu iddia etmek, bu çıkar gruplarının asıl niyetini ortaya çıkarıyor.

1 TON PANCARIN ÇİFTÇİYE MALİYETİ NEDİR?

1 ton pancarın çiftçiye maliyeti Türkiye'de nedir, AB'de nedir? Maliyet-fiyat karşılaştırması sonucunda 1 ton pancardan hangi çiftçi ne kadar kazanıyor? İşte Türkiye'de pancar fiyatlarının pahalı olduğunu iddia edenler ekonominin temel kuralı olan bu hesaplamayı halkın gözünden kaçırıyorlar.

MALİYETİ YÜKSEK KAZANCI DÜŞÜK

2015-2016 rakamlarına göre Türkiye'de 1 ton pancarın üretim maliyeti 130 lira iken, bu rakam AB ülkelerinde 101 TL seviyesinde bulunuyor. Diğer yandan çiftçi net geliri ton başına Türkiye ortalaması 60 lira iken, Avrupa'da bu rakam 106 lira. Türkiye ve Avrupa'daki pancar çiftçisinin maliyetleri ve net gelirleri karşılaştırıldığında, pancar fiyatlarının Türkiye'de yüksek olmadığı daha iyi görülüyor.

Avrupa'daki çiftçi, pancarı daha düşük maliyetle üretirken daha fazla gelir elde ediyor. Yani Avrupa'daki çiftçi 101 liraya pancar üretebilirken, bu rakamlara Türkiye'de pancar üretilemez. Ve bunun sorumlusu da çiftçi olmadığı halde, pancar fiyatlarının yüksek olduğunu iddia etmek, Türkiye'nin dolaylı yoldan pancar üretiminden çekilmesini istemekten başka bir anlam taşımaz. Diğer yandan, Türkiye'de pancar üretim maliyetleri AB'ye göre yüksek olmasına rağmen, şeker fiyatlarının hemen hemen aynı seviyelerde bulunması, aslında bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin pancar üretiminde AB ile çok rahat rekabet edebileceğini gösteriyor.

AVRUPA'DA PANCARA 8 KAT FAZLA DESTEK VERİLİYOR

Avrupa ülkelerinde şeker pancarına verilen desteklerle Türkiye'deki destekler karşılaştırıldığında da arada büyük bir uçurumun olduğu görülüyor. AB ülkelerinde şeker pancarına devlet desteği 7.8 Euro/Ton iken, Türkiye'de bu oran 0.93 Euro/Ton seviyesinde. Yani stratejik bir ürün olan şeker pancarına verilen desteklerde AB ile Türkiye arasında 1'e 8 fark bulunuyor.