Konuyla ilgili olarak TMO'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: Bilindiği üzere Kurumumuz 2015 yılında; 20 Ağustos itibariyle taahhütname karşılığı mısır alımlarına başlamış, 03 Eylül itibariyle de fiyat açıklamıştır. 2016 yılı mısır hasatı normal dönemden daha erken başlamış olup Çukurova'nın bazı yörelerinde mısırlar yüksek rutubetli (%21-23) hasat edilmektedir.

Kuruluşumuz mısır alımı için depolama ve finansal olarak tüm hazırlıklarını tamamlamış olup alıma hazır durumdadır.

Hasatla birlikte üreticilerimizin depolama ve finansman sıkıntısı çekebileceği düşünülerek 04 Ağustos 2016'dan itibaren ÇKS belgesi bulunan üreticilerimize, ürün rutubeti %14 ve altı olan ürünlerini, fiyat açıklanıncaya kadar taahhütname karşılığı TMO işyerlerine teslim etme veya emanete bırakarak avans alabilme imkânı getirilmiştir

04 Ağustos 2016'dan itibaren üreticilerimiz ürünlerini 2015 yılı mısır alım fiyatı olan 725 TL/Ton üzerinden emanete bırakarak finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla makbuz senedi karşılığı, ürün bedelinin %30'u kadar avans alabilecektir. İsteyen üreticiler de TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecektir.

Bu şekilde, üreticilerimize depolama ve finansman imkânı sağlanarak piyasaların işlemesi, arz ve talebin dengeli seyretmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca, 04 Ağustos 2016'dan itibaren hiçbir şekilde mısır satışı ve teslimi yapılmamasına karar verilmiştir.

Kuruluşumuzca piyasalar yakından takip edilmekte olup üretici mağduriyetinin yaşanmaması için her türlü adımın atılacağı hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur."