Ben bir Şeker pancarıyım...

Bakmayın böyle ufak tefek göründüğüme.

*****

İçtiğiniz çayın kurduğunuz sofranın tadında ben varım.
Soluduğunuz havada kullandığınız ilaçta bile ben varım. İnanmıyorsanız anlatayım;

*****

Türkiye için her yıl 2.5-3 milyar dolar yerli katma değer sağlayan benim. 10 milyon insana iş ve ekmek kapısı olan benim. Yem, gübre, ilaç, maya ve kozmetik gibi onlarca sektörün ayakta kalmasını sağlayan yine benim. 250 bin çiftçiye yerinde üretim imkanı sağlayarak köyden kente göçü önleyen yine benim.

*****

Bioetanolü biliyor musunuz? Hani şu alternatif enerji arayışında en hızlı artışın yaşandığı kaynak... İşte o bioetanolün en verimli ve temiz hammaddesi benim. Haaaa unutmadan dedim ya soluduğunuz havada bile ben varım. Vallahi yalan değil. Ekili olduğum bir tarlada, aynı ölçüdeki çam ormanına kıyasla 3 kat daha fazla oksijen üreten benim.

*****

Aslında kendimi övmeyi hiç sevmem. Çünkü boş başak dik durur. Bilin ki bu anlattıklarım kibrimden değil çaresizliğimdendir.

*****

Bugüne kadar hiç feryat ettiğimi duydunuz mu? Günlerce toprağın altında kaldım. Dirgenlerle sökülüp, hoyratca kamyon kasalarına atıldım. Lime lime doğrandım, kaynar kazanlara atıldım. Yine de sesim çıkmadı. Hep sizin için katlandım.

*****

Çünkü hayatınıza kattığım tat beni mutlu etmeye yetti. Ama şimdi sıra sizde çünkü beni yok etmeye çalışıyorlar. Önce kota kota diyerek, yaşam alanımı daralttılar. Benim yerime şu NBŞ dedikleri tatlandırıcıyı getiriyorlar.

*****

Soruyorum size, hiç gerçeği ile sahtesi bir olur mu? Hiç toprakta yetişenle laboratuvarda üretilen bir olur mu? Şimdide işlendiğim şeker fabrikalarını satmaya çalışıyorlar. Önce özelleştirip sonrada kapatacaklar.

*****

Oysa fabrika olmazsa üretim olmaz. Üretim olmazsa istihdam olmaz. Benim için sorun değil. Ben gider kendime başka topraklar bulurum.

*****

Mesela Amerika'da beni “stratejik ürün“ kapsamında değerlendiriyorlar. El üstünde tutuyorlar. Fransa'da öyle, önce Şeker Fabrikalarını satmaya kalktılar. Çok geçmedi yaptıkları hatayı anladılar. Şimdi kimselere vermiyorlar.

*****

Ama ben Anadolu'yu seviyorum bu topraklara aitim. Bana sahip çıkın. Çünkü bana sahip çıkmak Anadolu'ya sahip çıkmaktır.