Taşpınar, şeker pancarı hasat ve alımlarının sürdüğü bu günlerde Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'ye değerlendirmede bulundu. Şeker Kanunu'nun çıktığı 2001 yılından bu yana şekerin gündemde daha çok yer bulmaya başladığını hatırlatan Taşpınar, “Ülkemizin AB ile rekabet edebilecek ender üretim kollarından biri olan şeker sanayiinin son yıllarda adeta gözden çıkartılır bir anlayış ve politikalarla yönetilmesi sektörde ciddi kan kaybının yaşanmasına neden olmuştur” dedi. Özellikle şeker kanunu sonrası NBŞ üretimine AB ortalamalarının çok üzerinde tahsis edilen kota ile birlikte kayıt dışı üretimin büyük sorun olduğunun altını çizen Taşpınar, sınırlardan giren kaçak şeker, kimyasal tatlandırıcıların sınırsız kullanımının getirdiği sorunların da yıllardır çözülemediğini bildirdi.

Taşpınar, “Hazırlanan yeni şeker kanunu tasarısında NBŞ üretiminin serbest bırakılması, şeker kurulunun mevcut yapısının değiştirilmesi gibi sektörün temeline dinamit koyacak hükümlere yer verilmesi, ülkemizde şeker sektörüne bakış açısını koyma açısından sanırım yeterli" ifadelerini kullandı. Şeker pancarı üreticisinin de kotalı sisteme geçilen 2002 yılından bu yana ciddi sorunlar yaşadığını kaydeden Taner Taşpınar, o tarihten bu yana pancar alım fiyatları yüzde 78 artarken, motorin fiyatının yüzde 320, gübre fiyatının ise yüzde 400 arttığını anlattı. 2003 yılından bu yana pancar alımlarının sürekli TÜFE'nin altında kaldığına da değinen Taner Taşpınar, bu oranın da yüzde 36 olduğunu aktardı.

Geçen sene 214 lira olmalıydı

Pancar fiyatının girdi bir kenara bırakılarak sadece TÜFE göz önüne alınarak belirlenmesi halinde bile geçen yılki fiyatın 214 lira olması gerekirken, 157 lirada kaldığını vurgulayan Taşpınar, sadece 2014'teki enflasyon kaybının ton başına 56.5 lira olduğunu söyledi. Bugünlerde açıklanması beklenen pancar taban fiyatının, enfl asyon oranında artırılsa bile çiftçinin kaybının giderilemeyeceğinin altını çizen Taşpınar, “Pancar çiftçisinin maliyetlerdeki yüksek artışı bir yana, sadece enfl asyon karşısındaki kaybının giderilebilmesi için 2015 yılı taban fiyatının ise üreticiler tarafından 190 ila 200 TL olarak açıklanması bekleniyor” dedi.

Türkiye'de haksız yere şeker fiyatlarının yüksekliğinden yakınıldığına da değinen Taşpınar, “Şeker fiyatının yüksekliğinin haksız bir şekilde tartışıldığı ve speküle edildiği bir ortamda pancara bu fiyatın verilmesi de zor gözüküyor. Yine de bu kaybın zamana yayılarak telafisi mümkündür. Bu da sektörün öneminin yadsınarak milli ve stratejik bakış açısının gelmesiyle mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Pancar çiftçisi enflasyon mağduru