Başbakan'ın Partisinin 8 Kasım 2016 tarihli grup toplantısında 'Şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 TL olarak belirlendiğini ve kamuoyu ile paylaştığını belirten Gaytancıoğlu, “Ancak üreticinin bu yılın taban fiyatlarının açıklanmasını beklediği bir dönemde 2016 ürününde hiçbir artış yapılmayacağını belirtmeden bir sonraki yılın fiyatını sanki bu yılın fiyatıymış algısı yaratılarak açıklanması üreticide bir hayal kırıklığı yaratmıştır" dedi.

BU YILIN FİYATI AÇIKLANMADAN GELECEK YILIN FİYATI AÇIKLANDI

Gaytancıoğlu verdiği soru önergesi ile kampanyası devam eden bu yılın ürününün fiyatı açıklanmadan gelecek yılın fiyatının açıklandığını belirterek bu yıl üreticilerimiz pancarını geçen yılın fiyatına satacaktır. Çiftçilerimizin her geçen gün üretim maliyetleri artarken bu yıl da pancar üreticisinin pancarını geçen seneki fiyat olan 190 TL'den satması çiftçimizi mağdur edecektir" dedi.

Gaytancıoğlu'nun verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: "Partinizin 8 Kasım 2016 tarihli grup toplantısında 'Şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 TL olarak belirlediğinizi kamuoyu ile paylaşmıştınız. Bu açıklamanız ile 2016 pancar taban fiyatlarına hiçbir artış yapılmadığı görülmektedir. Çünkü sizin de ifade ettiğiniz gibi açıklanan 210 lira taban fiyatı, 2017 ürünü için geçerli olacaktır.

Normalde tüm üreticilerimiz sizden bu yılın yani 2016 yılını taban fiyatının açıklanmanızı beklerken 2017 ürünü için fiyat açıklaması yapılması kamuoyunda kafaları karıştırmış hatta bir çok kesim tarafından 210 lira bu yılın ürünü için uygulanacak taban fiyatı olarak algılanmış, basında da yer bulmuştur.

Böylece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı tarafından kampanyası devam eden bu yılın ürününün fiyatı açıklanmadan gelecek yılın fiyatı açıklanmış olmuştur. Mevcut durumda 2016 pancar taban fiyatlarında hiçbir artışa gidilmemiş, 2016 yılı pancar alım fiyatı olarak geçen senenin fiyatı olan 190 lira uygulanmış olacaktır.

Bu durum Türkşeker'in, web sayfasında yayınladığı duyuruda da görülmüş; Türkşeker, yaptığı açıklamada, 2016 yılı ürünü yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatının 190 TL/ Ton, 2017 yılı ürünü yüzde16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatının da 210 TL/ Ton olarak belirlendiğini duyurmuştur."

Gaytancıoğlu, buna göre Başbakan Binali Yıldırım tarafından şu soruların cevaplandırılmasını talep etti.

ETİK BULUYOR MUSUNUZ?

1. Üreticinin bu yılın taban fiyatlarının açıklanmasını beklediği bir dönemde 2016 ürününde hiçbir artış yapılmayacağını belirtmeden bir sonraki yılın fiyatını sanki bu yılın fiyatıymış algısı yaratılarak açıklamayı etik buluyor musunuz?

TABAN FİYATLAR BU YIL NEDEN ARTIRILMADI?

2. Yine söz konusu konuşmanızda 210 TL fiyatının çok iyi bir rakam olduğunu anlatmak için 2015 fiyatını kastederek “Geçen yıl bu rakam 190 TL idi" şeklinde bir ifade kullandınız. Yani, bu yılın pancar taban fiyatlarına hiçbir artış yapılmadan, pancar üreticisine gelecek senenin fiyatının bu yılın fiyatıymış algısı yaratmanızın nedeni nedir? Şeker pancarında 2016 yılı için 190 TL taban fiyatın neden arttırılmamıştır?

3. Çiftçilerimizin her geçen gün üretim maliyetleri artarken 2016 yılı Pancar Taban fiyatının artırılmamasını doğru buluyor musunuz? Sizce 2016 yılı için ton başı 190 TL fiyat yeterli midir?

4. 2015 ve 2016 yıllarında 2 yıl boyunca aynı fiyata ürününü satan pancar üreticisinin yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz?

5. 2002 yılından bu yana yıllara göre pancar ekilen alanlar ne kadar bir değişim olmuştur?