Merkez Birliği ile TP Petrol Dağıtım A.Ş. arasında; 13 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan aspir üretimi, alımı, eğitimi konusundaki işbirliği ve iyi niyet protokolüne istinaden, 2016 yılında ortaklarca üretilecek aspirin bölge birlikleri vasıtasıyla Aves ve DB şirketlerine satışına yönelik ilk protokol Ankara Bölge Birliği için imzalandı.

Protokol imza töreninde ülkemiz adına, nadas alanlarının aspirde kullanılmasından dolayı son derece mutlu olduklarını ifade eden Genel Müdür İrfan Güvendi, söz konusu çalışmanın enerji üretimini kapsadığına ancak son dönemde aspirden yağ üretiminin de yaygınlaştığına dikkat çekti.

Nadasa bırakılan alanlarda biyodizel üretimi amacıyla, çiftçilerin sözleşmeli üretimle aspir ekimine yönlendirildiğini ve bu şekilde arazilerin daha verimli kullanılmasının sağlandığını söyleyen Güvendi, bu konudaki projelerin, üniversite, özel sektör ve kamu kuruluşlarından oluşan paydaşlar ile yürütüldüğünün altını çizdi.

“Nadas alanlarının aspir ekiminde kullanılması bizim en büyük isteğimizdi.” diyenGüvendi sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Aspirin enerji dışında insan sağlığına uygun bir bitki olarak yağ sektöründe kullanılacak olması da bu ülkenin vatandaşı olarak bize mutluluk veren bir durum. Aspirden elde edilen yağ, 260 dereceye kadar yanmayan, diğer yağlara göre daha sağlıklı ve en önemlisi de anadolumuzun ürünü. Bundan sonraki süreçte de aspirin önemli bir gündem maddesi olacağını düşünüyorum.”

Merkez Birliği'nde gerçekleştirilen protokol imza törenine; Genel Müdür İrfan Güvendi, Genel Müdür Yardımcısı Sefa Çağlayan, Üretim ve Değerlendirme Müdürü Muammer Alay, Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Ebubekir Gökaslan, Aves ve DB şirketlerinin yetkilileri ile Üretim ve Değerlendirme Müdürlüğü Yönetmeni Yasin Dursun katıldı.

İlki Ankara Bölge Birliği ile imzalanan protokol ilerleyen günlerde diğer bölge Birlikleri ile de imzalanacak.

Diğer yandan geçtiğimiz yıl aspir konusunda protokol imzalanmasının ardından Aspir Derneği tarafından şimdiye dek 7 bölge birliğinde verilen eğitimlerin, 2016 yılı içerisinde diğer bölgelerde de düzenlenmesi planlanıyor.