CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Nevşehir'de on binlerce ton patatesin eski tip depolarda çürüme noktasına geldiği için hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi. Gürer, “AKP hükümeti, lisanslı depoculuk için 41 ilde sağladığı faydayı Niğde iline çok gördü. Avrupa Birliği Kırsal Destekleme Projesinden sonra lisanlı depoculuk için sağlanan desteklerin verileceği iller içine Niğde alınmadı. Tarımı yönetenler bu işi bilmiyor" eleştirisinde bulundu.

AKP, ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİ.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin her zaman olduğu gibi bu yıl da Niğdeli ve Nevşehirli üreticiyi perişan ettiğini söyledi.

NİĞDE PATATESİ HAYVAN YEMİ OLDU

Niğde ve Nevşehir'de Ekim ve Kasım ayında hasadı yapılan ve eski tip depolarda muhafaza edilen patatesin, maliyetinin çok altında fiyata bile satılamadığını, çürüme noktasına geldiği için de üreticiler tarafından hayvan yemi olarak kullanıldığını belirten Ömer Fethi Gürer, Adana ve İzmir'in Ödemiş ilçesinde 'yazlık patates' olarak tabir edilen ve hasadına başlanan patatesin ise adeta tavan yaptığını vurguladı.

55 KURUŞA ÜRETİP 15 KURUŞA SATMAK ZORUNDA KALDILAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden olan Niğde ve Nevşehir'de 2017 yılının Ekim ve Kasım ayında hasadı yapılan patatesin 55 kuruşa mal edilmesine rağmen, 15 kuruşa bile alıcı bulamadığına dikkat çekti. Sadece Niğde'de resmi rakamlara göre 843 bin ton patates üretiminin gerçekleştiğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, “ Üreticiler, 2018 yılında satışa sunmak üzere depolarda muhafaza ettiği patatesi maalesef maliyetinin çok altında bir fiyata satmak zorunda kaldı Tüccarın,15-20 kuruştan patates aldı. Üretici perişan oldu. Üretici ve tüketici mağdur olurken, aracı büyük kar elde ediyor” dedi.

200 BİN TON PATATES YA ÇÜRÜDÜ YA DA HAYVAN YEMİ OLDU

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte depolardaki patatesin çürüme noktasına geldiğini, bu nedenle de üreticilerin, patatesi depodan çıkarmak için hayvan yemi olarak kullanmak zorunda kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Niğde'de yaklaşık 150-200 bin ton patates ya çürüdü ya da hayvan yemi olarak kullanıldı” diye konuştu.

İHRACAT PRİMİ DÜŞTÜ

Patatesin depoda kalmasının en önemli sebeplerinden birinin de ihracat teşvikinin düşük olmasından kaynaklandığını belirten Ömer Fethi Gürer, “İki yıl önce ton başına 50 lira olan ihracat teşvik primi bir önceki yıl 75 kuruşa çıkarılmıştı. Başbakan Binali Yıldırım, Ocak ayında Niğde'ye geldiğinde teşvik priminin 2 katına çıkarılacağı sözünü vermişti. Üretici 150 kuruş prim beklerken, açıklanan prim geçen yılın da altına düşerek 50 kuruşa indirildi. İhracat yapılamayınca da patates depoda çürüdü” şeklinde konuştu.

LİSANSLI DEPOCULUĞU BİLE ÇOK GÖRDÜLER

AKP hükümetinin bölgemizdeki üreticilerin sorunlarını her zaman görmezden geldiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “üreticiye çeşitli teşvik sunan, ürünün modern tekniklerle muhafaza edilmesine olanak sağlayan 'Lisanslı Depoculuk Uygulamasından', bazı iller faydalanabilirken, maalesef Niğdeli üreticiler yararlanamadı. Niğde'de iptidai depolarda bekletilen patates, havalar ısınınca çilleniyor ve ardından çürümeye başlıyor. Her alanda Niğde'yi göz ardı eden AKP; Niğde Lisanslı Depoculuk Uygulamasını bile çok gördü” dedi.

ADANA VE ÖDEMİŞ PATATESİ TARLADA ALICI BULDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenli bir depoculuk sistemi olmadığı için Niğde ve Nevşehirli üreticilerin patatesinin depoda çürüyüp hayvan yemi olarak kullanıldığını ancak Adana ve Ödemiş'te başlayan yazlık patates hasadının ardından bu bölgelerdeki ürünlerin tarlada bile alıcı bulduğunu belirtti. Ömer Fethi Gürer, “Düzenli depolama sistemi kurulmuş olsa, bölgeye patatesle ilgili bir entegre tesisi kurulsa, aracılık sistemiyle ilgili düzenleme getirilse, ihracat prim desteği beklentilerin altında kalmasa idi Niğdeli ve Nevşehirli patates üreticileri bugün yaşadığı sorunların hiçbirini yaşamazdı. Üretici de tüketici de mağdur olmazdı. Ancak AKP hükümeti, her konuda olduğu gibi bölgemizdeki çiftçilerin, üreticilerin sorunlarını hep görmezden geldi” diye konuştu.

TARIMDANHABER