Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleriyle birlikte Yalova'nın Armutlu ilçesine bağlı Fıstıklı köyünde zeytin üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Köy ziyaretlerine Fıstıklı ile devam eden İl Müdürü Suat Parıldar çiftçilerle sohbet etti. Armutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü A. Şevki Göven'in Fıstıklının tarımsal profiliyle ilgili verdiği bilgilerin ardından çiftçiler İl Müdürü Parıldar'a zeytin ve fıstık çamında verim düşüklüğü yaşadıklarını, elde ettikleri zeytini düşük fiyatlarla satabildiklerini bunun da maliyetlerini karşılamadığını, sulama suyu sorunu yaşadıklarını, sulamadaki elektrik fiyatının çok yüksek olduğunu dile getirdiler.

Fıstıklı 'Kurutmalık Zeytinde' pilot köy seçildi

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Bülent Yaşar, söz alarak Bakanlık tarafından 2016 yılında uygulamaya konulan “Kurutma Yöntemi ile Elde Edilen Sofralık Zeytin Üretiminin ve Tüketiminin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Fıstıklıyı pilot köy olarak seçtiklerini, salamura zeytinde 6 ayda tüketime sunulan zeytinin kurutmalık yöntemle 2 günde tüketime sunulabileceğini, salamura zeytinde % 8-10 olan tuz oranının kurutmalıkta %0-3 civarında olduğunu, bunun da özellikle tansiyon hastaları için çok cazip olduğunu, kurutmalık zeytinin maliyetinin de salamura zeytine oranla çok düşük olduğunu ve pazarlama fiyatının salamura zeytine oranla 4 kata kadar daha yüksek olduğunu ifade ederek projenin başarılı olduğu takdirde Fıstıklıdaki zeytin üreticilerinin yüzünün güleceğini söyledi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer zeytin ağaçlarındaki verim düşüklüğü sorununa karşı çalışma yaptıklarını Fıstıklıda örnek bir bahçede çalışma yapacaklarını, zeytin yetiştiricilerine arzu ettikleri takdirde örnek zeytin bahçesini gezdirebileceklerini, örnek uygulamayı yerinde kendilerinin görebileceklerini, Fıstık Çamındaki sorunla ilgili olarak da Orman Bölge Müdürlüğüne sorunu ilettiklerini, Orman Müdürlüğünden gönderilen kapsamlı raporda ülke genelinde aynı sorunların yaşandığını, bunun da dengesiz budama, erken hasat ve döllenme gibi değişik nedenlerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Tuncer de çiftçilere Tarımsal Desteklemelerle ilgili bilgiler vererek 2017 yılında çiftçilerin bu desteklemelerden yararlanmalarını istedi.

İl Müdürü Suat Parıldar da çiftçilere arzu ettikleri takdirde fıstık çamı ve zeytin konusunda budama eğitimi verebileceklerini, örnek zeytin bahçesini gezdirebileceklerini, ayrıca toprak analizi konusunda İlçe Müdürlüğünden destek alabileceklerini ifade ederek Fıstıklı köyü üreticilerine kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti.