Geçtiğimiz yıl başlatılan kurutma yöntemiyle elde edilen sofralık zeytin üretiminin ve tüketiminin yaygınlaştırılması yayım projesine 31 Aralık 2017'de son verilecek. Proje ile kısa sürede ve kimyasal kullanılmadan yeni ve farklı damak tadında, tuz içermeyen ve tüketime hazır sofralık zeytin üretimi amaçlanıyor.

Bilindiği üzere salamura zeytin, Kasım-Aralık aylarında hasat edilen ham zeytin tuzlu su havuzlarında 6-8 ay gibi uzun bir süre bekletildikten ve defalarca suyu değiştirildikten sonra haziran ayına kadar ancak salamura zeytin haline geliyor.

Kurutma Yöntemi ile zeytin üretiminin avantajları ne?

1- Normal salamurada zeytin üretimi için uzun bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Kurutma yöntemiyle ise çok kısa bir sürede (1günde) zeytin üretimi yapılabilmektedir.

2- Normal salamurada zeytin üretiminde üretim maliyetleri (enerji, su, depo kirası ve işçilik ) oldukça yüksek olmakta, fırında kurutma yönteminde ise üretim maliyetleri oldukça düşüktür.

3- Normal salamurada zeytin üretiminde kimyasal maddeler kullanılmakta iken, kurutma yöntemi ile yapılan üretimde ise, sadece bitkisel yağ, tuz ve sirke kullanılarak hiç kimyasal kullanılmadan üretim yapılabilmektedir.

4- Normal salamurada zeytin üretiminde üretilen sofralık zeytinin tuz içeriği en az %8-10 oranında olup, kurutma yöntemi ile üretilen sofralık zeytindeki tuz içeriği ise %3-4 oranına kadar düşürülebilmektedir. Bu yönüyle diyet bir tüketim besini olup, tansiyon hastaları ve çocukların rahatça tüketimine sunulabilir.

5- Normal salamurada zeytin üretiminde üretici hasat ettiği zeytinini daha yüksek bir fiyata satma imkânına sahip olmaktadır.

6- Bu üretim yöntemi çok düşük bir yatırım ve işletme maliyeti ile gerçekleştirilebildiği için üretim alanına yerleştirilecek bir kurutucu veya yapılacak bir kurutma odası ile üretime kısa sürede başlama imkânı mevcuttur.

Kaynak: Yalova Tarım İl Müdürlüğü