Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, yapılan açıklamada, Çerezlik Kabak Çekirdeğinin Tomarza bölgesinde daha yoğun olarak üretiminin yapıldığını, alan olarak Türkiye ekilişinin yüzde 24'ü, verim olarak ise yüzde 11'inin bu bölgede yapıldığını bildirdi.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler aktarıldı:

2017 yılında Tomarza da 16 mahallede 1107 üretici tarafından yaklaşık 1500 da sulu olmak üzere 145 bin dekar alanda ekilmiş olup yaklaşık 5 bin ile 5 bin 500 ton civarında bir üretim beklenmektedir. Bölgede Kabak Çekirdeğinin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli problem çeşit sorunudur. Sertifikalı tohumdan üretilmemesi nedeniyle de tek tip kabak çekirdeğinin elde edilememesi sonucu tane tipi bakımından farklı büyüklükte çekirdeklerin meydana gelmesi ve tohumla yayılan başta Solgunluk (Fusarium spp.) olmak üzere Kök Boğaz Çürüklüğü (Phytophthora spp.), gibi hastalıklar sebebiyle kalite, verim ve ürün fiyatının düşmesine sebep olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi adına, bölge ekolojisine uygun, hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çekirdek kabağı genotipi geliştirilmesine yönelik olarak üreticilerimiz kendi ellerinde bulunan çeşitleri selekte ederek hatlarını saflaştırmaya çalışmaktadırlar.

Fosforlu Gübreleme Yapılmalı!

Bu dönemde meyve seyreltmesi yapılabilir. Ancak çok büyük alanlarda bunu yapmak ekstra işçilik maliyeti gerektirmektedir. Sulama imkânının bulunduğu alanlarda meyve tutumunu artırmak ve tutmuş meyvelerin dökülmesini önlemek için sulama yapılmalı, sulama suyuna bitki ihtiyacı dikkate alınarak azotlu ve fosforlu gübreleme yapılmadır.”

Kaynak: Kayseri Tarım İl Müdürlüğü