İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, Türkiye'de pamuk üretiminin hızla gerilediğine dikkat çekti. İzmir'den örnek veren Çiftçi, “Ege'de pamuk ekim alanları çok lokalize kaldı. Pamuk ekim alanları, 2000 yılında 654 bin dekardan 2015'te 220 bin dekara gerilemiş durumda. Üretim de 204 bin tondan 127 bin tona geriledi" dedi.

Pamukçuluğun gerilemesindeki nedenleri de açıklayan Çiftçi, pamuktaki üretimi ithalatın engellediğinin altını çizdi. Başta tekstil sektörü olmak üzere hammaddesi pamuk olan sektörlerin, pamuğu ucuza elde etmek için ithalata yöneldiğini ifade eden Çiftçi, üretim maliyetleri ve çiftçinin kazanamamasının da üretimin düşmesinde etkili olduğunu söyledi.

Çifti, “Başka bir açıklaması yok bu işin. Zamanında Türkiye'de pamuk için, biz yurt dışından uygun fiyata alıyoruz denerek ithalat kapıları açılmıştır. Ve ne yazık ki tekstil sektörü bunu talep ediyordu. Bunu da söylemek gerekiyor. Tekstil sektörü ucuz hammadde ister. Ancak bunun yolu ithalat yapmak değildir. Kendi üreticini destekleyerek, hem üreticinin kazanmasını sağlamak hem de sanayiciye de uygun fiyattan pamuk tedarikini sağlamaktır. Bu geldiğimiz noktanın nedeni bunun yapılmamış olmasıdır" diye konuştu.

Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ve özel önem verilmesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti: “Sadece tekstil için değil. Aynı zamanda katma değeri en fazla olan tarımsal ürünlerin başında geliyor. Biz tekstil sektöründe güçlüyüz, bunun ana hammaddesi ama bunun dışında bitkisel yağ açığının kapatılmasında, ilaç sanayiinde, kozmetikte vb. yüzlerce alanda kullanılan bir ürün pamuk.

Hatta silah sanayiine kadar giden bir kullanım alanı var. Dünyada söz sahibi olduğumuz ürünler vardır. Pamuk da bunlardan bir tanesi. İncirde, üzümde, fındıkta, kayısıda olduğu gibi. Bunlar bizim, stratejik ürünlerimiz. Pamuk da en stratejik ürünlerimizin başında geliyor. Bu nedenle özel önem verilmesi gerekiyor. Ne yazık ki sektör önceden bu desteklemeler konusunda bizim gibi düşünmüyordu.

Çiftçiye verilen desteği boşa verilmiş bir para olarak görüyorlardı sadece. Ama şu anda, geçmişte sadece ithalatı savunan sanayiciler, şu anda bizim dediğimiz noktaya gelmiş durumdalar. Onlar da pamuğun içeriden desteklenmesi ve temininin gerektiğini söylüyor. Pamuk üreticisinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyorlar"

Kaynak: Aykut Polatlı / Haber Ekspres