CHP'li Orhan Sarıbal, tarımsal ham madde de ithalatın ihracatın 6 katına ulaştığını ifade etti. 2003-2016'da toplam gıda maddeleri ve tarımsal ham madde ithalatının 171 milyar doları aştığını vurgulayan Sarıbal, tarımdaki sorunları çözmenin mümkün olduğunu belirterek, "emekten, küçük köylüden, tüketiciden, halktan, ülkenin zenginliklerinden yana tarım politikasının, kısa, orta, uzun vadeli perspektiflerle ortaya konmasını biran önce talep ediyoruz. Dileriz dışarıdan hiçbir tarım ürünü almadan halkımızın karnını 1980'lerde olduğu gibi yeterli ve dengeli besleriz" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dün akşam verdiği iftara katıldığını ve Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin Çelik'e "Yakında ithal zeytinle iftar açma ihtiyacı duyacaksınız" diyerek, tasarıdan vazgeçilmesini istediğini anlattı.

Çelik'in de bu sabah zeytin üreticileriyle buluşacaklarını söylediğini aktaran Sarıbal, Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Zeytin mi daha önemli, tesis mi daha önemli?" sözlerini anımsatarak, "Sayın Başbakan bana iki bin yıllık, 500 yıllık, 250 yıllık bir fabrika söyleyebilir misiniz? O zeytin, Başbakan'ın söylediği tesislerden bir milyon kat daha kıymetli ve değerlidir" ifadesini kullandı. En eski fabrikalar arasında, 95 yıllık şeker fabrikaları bulunduğunu anlatan Sarıbal, şeker kanununda değişiklik yapılarak, mısırdan elde edilen şurubun kotadan çıkarılacağını, buna ilişkin hazırlık yapıldığını ileri sürdü.

Kaynak: Haberler