Afyon, Burdur ve Kastamonu gibi illerde etkili olan aşırı yağışlar ile dağlarda biriken karların erimesi sonrasında birçok köyde ekili alanlar sular altında kaldı.

Hürriyet gazetesinden Burak Çoşan'ın haberine göre Afyon'da en çok etki haşhaş ekili tarlalarda görülürken, Burdur'da anason ve buğday tarlaları büyük zarar gördü.

Yaklaşık 18 Köyde ekili alanların zarar gördüğüne dikkat çeken Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Şahyıldız, “Afyon genelinde hububat, haşhaş ve patates ekili alanlar zarar gördü. Tarlalarımız sular altında kaldığı için haşhaşın büyük çoğunluğu ve patates tohumların çürüyecektir. Haşhaş dünyada 1.4 milyon dekar alanda ekiliyor. Bunu 700 bin dekarı Türkiye'de. Afyon'da önemli üretici iller arasında. 30 bin dekar ekili haşhaş alanının yaklaşık yüzde 50'si zarar gördü diye tahmin ediyoruz" dedi. Haşhaşın ilaç, boya ve gıda alanlarında kullanıldığına dikkat çeken Şahyıldız, haşhaşın üretici kilogram fiyatının şu anda 6.5-7 lira seviyelerinde olduğunu söyledi. CHP Afyon milletvekili Ahmet Toptaş da, ekili alanların çok ciddi zarar gördüğünü, hasar tespit çalışmalarının ise devam ettiğini ifade etti.

Gazete haberinde, Burdur'da da 3 günlük yağış sonrası tarlaların sular altında kaldığına değinen Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir'in “Bölgede daha çok anason, arpa ve buğday ekimi yapılıyor. Özellikle en verimli alanlar sellerden dolayı zarar gördü. Türkiye'nin anason ihtiyacının neredeyse tamamı Burdur'dan karşılanıyor. Toplamda 10 bin dekar anason ekili alan var. 1000 dekarlık kısım zarar gördü. Şuanda anasonun üretici kilogram fiyatı 6 lira seviyelerinde. Zarar büyük olursa fiyatlara da etki eder" şeklindeki görüşlerine yer verildi.

PATATES DE ETKİLENDİ

Makarnalık buğday konusunda Hatay ile birlikte Burdur'un önemli iller arasında kaldığına değinen Demir, “Türkiye'nin makarnalık buğday ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini Burdur karşılıyor. Söz konusu üründe ekili alanların önemli bir kısmı zarar gördü" diye konuştu. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de “Afyon bölesinde patates, haşhaş ve meyvecilik var. Elma ve kiraz ağaçları da zarar gördü. Patates üretimi de etkilendi. Patates üretimi az olduğundan dolayı fiyatlar yükseliyordu. Afyon'da Türkiye ihtiyacının yüzde 10 -15'i civarında patates üretimi var. Ancak Üretimde Niğde ve Nevşehir daha ileride" dedi.