Çalıştayda, konuşan Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, “Şeker ve şeker pancarının Çorum'da çok uzun bir geçmişe sahip. Şeker fabrikasında işlenen şeker pancarının tamamının Çorum'da üretilebilmesinin yollarını görüşeceğiz. Üreticilerimizin neden şeker pancarından vazgeçtiğini inceleyerek bununla ilgili bir eylem planı oluşturacağız. Ayrıca şeker pancarı üretiminin yapılabilmesi için yeni sulama alanları açarak ve sulanabilir alanları daha etkin kullanarak, ürün desenini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “Başbakanımız tarafından açıklanan milli tarım projesi ile ülkemizde 941 havza tespit edildi. Bu havzalarda hangi ürünler yetiştiricilik açısından öne çıkıyorsa onlar desteklenecek. Şeker pancarı da ilimiz için önemli bir ürün üretim alanlarının genişletilmesi için gereken neyse yapmak için burada bulunuyoruz. Ayrıca milli tarım projesi kapsamında ülkemizde damızlık yetiştiriciliği ve mera hayvancılığı konusunda 25 il desteklenecek bu illerden biri de Çorum ilimizde hayvancılığın gelişmesi için de çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Ahmet Aksu, “Çorum Şeker Fabrikasının yıllık 1 milyon ton şeker pancarı işleme kapasitesine sahip. Bu yıl fabrikada 750 bin ton şeker pancarı işlenecek. Bu pancarın 400 bin tonunu Çorum'da üretiliyor. Ayrıca 2016 yılı içerisinde üreticilere, 20 milyon TL nakdi olarak avans verildi. Yaklaşık 80 milyon TL daha ödeme yapılacak" ifadelerini kullandı.