Pancar üreticisinin en büyük sorunlarından biri olarak görünen polar oranı düşüklüğüyle ilgili de konuşan Başkan Bulut, bu durumdan sektörün tüm temsilcilerinin muzdarip olduğuna vurgu yaptı.

PANCARDA ŞEKER ORANI 3 YILDIR DÜŞÜK GELİYOR!

Şeker pancarındaki polar düşüklüğünün nedeninin laboratuar kaynaklı olup olmadığını anlamak için farklı yerlerde de ölçüm yaptırdıklarının bilgisini veren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Türkiye'deki fabrikaların hepsinden düşük. Buna şimdiye kadar çözüm bulunamadı. Çiftçilerimiz ise bu durumun ölçümden ve laboratuardan kaynaklandığını öne sürüyor. Ama yok öyle bir şey. Çünkü biz numune aldık ve fabrikanın içerisindeki laboratuarda da ölçüm yaptırdık.

Çok bir fark ortaya çıkmadı. Fabrikanın haberi olmadan dışarıdan seyyar ölçüm cihazı getirdik. Kuyruk, orta ve kafa kısmından ölçtürdük çok farklı sonuçlar çıktı. Kuyruk bölümü eksik çıkıyor, kafa bölümü daha eksik ve orta bölüm ise daha farklı çıkıyor. Vatandaşımız da aynı tohumu ekmiş, aynı tarla ve aynı römorktan gelen pancarlardan farklı sonuçlar alındığını belirtiyor.

Pancar numunesi alınırken kullanılan bom, kafa kısmına geldiyse şeker oranı düşük, ortaya geldiyse yüksek, kuyruk tarafına geldiyse yine düşük. Genelde bir sıkıntı var. Fabrika müdürümüzle bu sorunu konuştuk. Fabrikamız da bundan muzdarip, çiftçimiz de muzdarip. Genel Müdürlük de muzdarip. Türkiye'de en polar oranı düşük yer Elbistan" dedi.

SORUNUN TESPİTİNİ YAPACAĞIZ

Elbistan Şeker Fabrikası'nın polar düşüklüğünden dolayı hedeflenen rakamdan 7 bin ton daha az şeker ürettiğini anımsatan Başkan Bulut, bu sorunun kaynağının tespiti için bilimsel çalışma hazırlığında olduklarını söyledi.

Başkan Bulut, şöyle devam etti “Şeker düşüklüğünden fabrikanın bir faydası yok. Elbistan Şeker Fabrikası, bu sene 54 bin ton şeker üretmeyi hedeflerken şuanda 47 bin ton şeker elde ettik. Bu da 80 bin ton pancarın boşu boşuna işlendiği anlamına geliyor. 7 bin ton şekerin maddi karşılığı ise yaklaşık 10 milyon lira. Bu da büyük bir maliyet. Çiftçimiz haklı olarak sıkıntıda.

Önümüzdeki günlerde fabrikamızın teknik elemanlarını, uzmanlarını ve üniversitelerden hocalarımızı çağırarak bu konuyu tartışacağız. Tohumda mı hata var, sıcaklık farkından mı kaynaklanıyor, hastalıktan mı kaynaklanıyor belirlemeye çalışacağız. Aşırı gübreden mi oluyor, tarlalarımız mı yoruldu bu soruların cevabını arayacağız. 1963 yılından beri pancar ekimi yapılıyor.

Son zamanlarda çerezlik ayçiçeği ve mısır da ekiliyor. Mısır ve ayçiçeği tarlanın gıdasını alıyor. Üst üste ekim yapılırsa ileride hastalık çıkması kaçınılmaz. Salma su ile yağmurlama arasındaki farktan da kaynaklanan bir sorun olabilir. Yağmurlamada şeker oranı yüksek oluyor ama verim düşük. Salma sulamada da verim yüksek polar düşük. Bu seneyi göz önüne alırsak mantar hastalığı vardı. Aşırı sıcak oldu, yağmur yağmadı. 3 senedir çektiğimiz bu sıkıntıyı çözmek için elimizden geleni yapacağız. İnşallah bir çözüm bulunur."