İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"İlk uygulaması 2014 yılında başlatılan ''Yemeklik Patates Üretiminde Karantina Etmenlerinin Takibi Projesi'' kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yürütmekte olduğu karantina etmeni olan Patates siğili ve Patates kist nematodlarının İstanbul Karantina Müdürlüğü laboratuvarlarında analizi için toprak numunesi alımlarına başlandı.

Toplanan toprak numunelerinin yanı sıra üretim aşamasında makroskobik incelemeler İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca düzenli olarak yapılmakta olup bölge çiftçileriyle iletişime geçilerek sorunlar çözülmeye çalışılmaktadır. Yapılan bu çalışmayla beraber Bolu da yemeklik patates üretimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek hedeflenmektedir.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat;

“İlimizin marka değerlerinden biri olan ve lezzetiyle şöhreti Bolu sınırlarını aşan, üreticimizin tartışmasız birinci tercihi olan patateste sağlıklı ve verimli üretimi sağlamak adına teknik personelimiz sahada çalışmalarını titizlik içerisinde sürdürmektedir. Sonuçta çiftçilerimiz bir tohum bin umut diyerek ekim yapmakta ürününün tabiri caizse gözüne bakmaktadır. Bizim görevimizde bu umutları koruyarak, üretim alanlarında oluşabilecek riskleri ortadan kaldırarak minimize etmek dolayısıyla da kaliteli üretimi sağlamaktır. Üreticilerimiz olası şüphe durumlarında İl/ilçe müdürlüklerimize gelerek teknik destek almalıdır. Yapılan kontroller ve gözlem çalışmaları üretime doğrudan katkı sağlayacaktır” dedi.

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yaptığı karantina çalışmalarının devamında, üretilen yemeklik patatesin hasat döneminde veya depolandığı yerlerden yumru numunesi olarak alınarak patates halka çürüklüğü ve patates kahverengi çürüklüğü yönüyle ilgili laboratuvarda analize tabi tutulacaktır."

TARIMDANHABER