Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ayvalık Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni, kalabalık bir üretici topluluğuyla coşkuyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise zeytinyağının sağlık için çok önemli bir meyve suyu olduğunu vurgulayarak, “Bugün ise hükümetimizin desteğiyle bu ağaç sayısı 170 milyona ulaşmış durumdadır.

Büyükşehir Belediyesi olarak bölgemizde daha kaliteli zeytinin üretilmesi için zeytin ağaçlarını havadan ilaçlamaktayız. Bu yıl söz konusu ilaçlamalar için 4 buçuk milyon harcama yaptık. Biz Ayvalık'ı ve Ayvalık halkını önemsiyoruz. Bizim Ayvalık'a zeytin sektörü dışında da dev yatırımlarımız var. Yaptığımız yatırımlarla, Ayvalık'ın su sıkıntısı başta olmak üzere birçok devasal sorununa kalıcı çözümler bulmaya ve bu yönde de yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yaptıklarımızın dışında, Ayvalık için planladığımız yepyeni projeler ve yatırım atakları olacaktır" diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, zeytin ve zeytinyağı sektörüne mevcut hükümetin yeterli göstermediğini savunarak, zeytin ağaçlarının kesilmesinin cinayet olduğunu ve zeytinlik alanlarda zeytin ağaçlarının talan edilmesine izin vermeyeceklerini ve hükümetin özellikle tarımsal alanlardaki politikalarını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise 2005 yılında Türkiye genelinde kişi başı zeytinyağı tüketiminin yıllık 800 gram olduğunu hatırlatarak, “Bizler; Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri düzenleyerek, halkın zeytin ve zeytinyağına yönelik farkındalığını sağlayarak bu tüketimi günümüzde yıllık 2 kilograma çıkarılmasını sağladık. Ama hedefimiz Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi zeytinyağı üreten ülkelerdeki yıllık tüketimin kişi başı 15-20 kilograma çıkarılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Panelin ardından, kaliteli zeytin üreticileri; Kadir Çakır, Abdullah Servet Ertem, merhum Hüsnü Baysal adına oğlu Hasan Baysal'a Vali Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur tarafından plaketleri takdim edildi.

Daha sonra zeytin ağaçlarının bulunduğu alana geçen protokol üyeleri ve katılımcılar, burada bir zeytin ağacında makine yardımıyla sembolik hasat yaptı.