Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi (UTEM) ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Aspir Çeşitlerinin Uygun Ekim Zamanının ve Yetiştirme Tekniklerinin Diyarbakır İli Üreticilerine Yayımı Projesi' kapsamında, Bakanlığa bağlı Kuruluşlar tarafından geliştirilen aspir çeşitlerini (Remzibey-05, Dinçer, Balcı, Olas ve Linas) bölge çiftçilerine tanıtmak, aspir tarımı ve ekim zamanı (Kasım-Aralık) hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacı ile “Aspir Tarla Günü" etkinliği ile çiftçiler aspir bitkisi hakkında bilgilendirildi.

Tarla Günü'ne GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Şefik Türker ve birçok personelin katılımının yanı sıra oldukça geniş bir katılım sağlandı.

Tarla Günü'nde bir konuşma yapan GAP UTEM Müdürü Mehdi Sümerli, yağlı bitkilerin tarımı ve yağlı bitkilere dayalı endüstrinin önemini vurgulayarak, geçtiğimiz 15 yılda bütün dünyada oldukça önem kazandığını söyledi.

Bitkisel yağların, gıda sanayi haricinde enerji sektöründe de kullanım imkanlarının keşfedilmesiyle insanlık için çok hayati bir seviyeye ulaştığını belirten Sümerli, bu bitkilerin her geçen gün üretim imkanlarının artırılması ve verim artışlarının sağlanmasının çok stratejik bir öneme sahip olduğu ifade etti.

ÜRETİM DESENİ ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

Bölgede çok geniş alanlarda hala sulama imkanı bulunamadığı için tahıla dayalı üretimin devam ettiğini dile getiren Sümerli, 'Bu üretim desenini çeşitlendirmek hem biyolojik çeşitliliği artıracak hem de topraklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Aspir bitkisi bu amaçla kullanılabilecek bir bitkidir.' dedi.

Kuraklığa dayanıklı olan ve tohumunda yüzde 30-40 arasında yağ bulunduğunu, yağının hem yemeklik hem de biodizel yapımında kullanabildiğini aktaran Sümerli, bu bitki yağının, zeytin yağından sonra en kaliteli yağa sahip olduğunu belirtti.

Sümerli, buğday ve arpada, toprağın hazırlanmasından depoya alınmasına kadarki her aşamasında kullanılan alet ve ekipmanların aspir için de kullanıldığına işaret etti.

2023 ASPİR ÜRETİM HEDEFİ 1 MİLYON TON

Türkiye'de 2015 yılında 427 bin 931 dekar alanda 70 bin ton aspir üretimi gerçekleştirildiğini ve dekardan ortalama 164 kilogram verim elde edildiğini anlatan Sümerli, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de 8 bin 393 dekar alanda ekim yapıldığını ifade etti.

Sümerli, şöyle devam etti:

"Ülkemizde aspir üretimi son yıllarda gittikçe artmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ülkemizde 2023 aspir üretim hedefi 1 milyon tondur. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle aspirde ürün alım garantisi sağlanmıştır. Ayrıca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile aspir dernekleri sözleşmeli aspir ekimi yaptırarak, Türkiye'nin biyodizel açığının giderilmesi hedeflenmektedir. Ülkemiz, akaryakıt ve bitkisel yağ konusunda dışa bağımlıdır, bu yüzden aspir stratejik bir üründür."

Açılış konuşmalarının ardından GAP UTEM Müdürü Mehdi Sümerli ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şefik Türker tarafından çeşitler hakkında bilgilendirme yapılarak çiftçilerle birlikte tarlada incelemelerde bulundular.

Araştırmacı-yayımcı-çiftçi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca 2012 yılından itibaren ülkesel düzeyde yürütülen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesiyle araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen yeni çeşitlerin, yöntemlerin veya teknolojilerin İl Müdürlüklerindeki yayım elemanları ile işbirliği yapılarak çiftçilere aktarılması sağlanıyor.