Türkiye'de en fazla nadasa bırakılan tarım alanına sahip iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat'ta, bir taraftan nadasa bırakılan tarım alanlarını ekonomiye kazandırmak diğer taraftan da bitkisel yağı açığını kapatmak üzere geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 50 bin dekara ekimi yapılan aspir bitkisinin hasadına başlandı.

HASADI TAKİP ETTİ

Yozgat'ta anıza doğrudan ekimi yapılan aspir bitkisinin biçerdöverle gerçekleştirilen hasadına Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, teknik personeli ile birlikte katılıp, çiftçilerden üretimle ilgili bilgiler aldı. Özdemir, Yozgat'ın tarım ve hayvancılık açısından Türkiye'nin önemli bölgelerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, nadasa bırakılan tarım alanlarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının yanında Türkiye'nin bitkisel yağ açığının kapatılmasına da katkı da bulunmak amacıyla geçen yıl olduğu gibi bu yılda 50 bin dekar alana aspir ekilişinin yapıldığını söyledi.

NADASA BIRAKILAN ARAZİLER ASPİRLE DEĞERLENDİRİLİYOR

Yozgat'ta 2 milyon 300 bin dekar tarım alanının her yıl nadasa bırakıldığını hatırlatan Özdemir, bunun Türk ekonomisine ciddi zarar verdiği gibi çiftçinin de ekim ve üretim yapmadığı tarlasına emek harcamak suretiyle gelirini düşürdüğünü kaydetti. Nadasa bırakılan hububat ekimi yapılan tarım alanlarına hiç bir masraf yapmasızın anız üstü aspir ekimi yapılabileceğini kaydeden Özdemir, ''Bizim nadas alanımız 2 milyon 300 bin dekar civarında. Bunun 50 bin dekarı ekildi. Eğer 2 milyon 300 bin dekar alanın tamamına aspir ekimi yapılmış olursa, 200 bin ton aspir tohumu elde edilecek bundan da yaklaşık 70-80 bin ton aspir yağı üretilmiş olacak, 170 bin ton civarında da aspir küspesi elde edilecektir'' dedi.

Nadas alanlarına aspir ekimi yapılması durumunda Yozgat ekonomisine yaklaşık 300 milyon lira civarında bir girdinin sağlanıp, bu paranın da çiftçinin cebine gireceğini bildiren Özdemir, ''Türkiye'nin bitkisel yağ açığı var. Petrol ile birlikte bitkisel yağı açığımızı da yurt dışından temin ediyoruz, nadasa bırakılan alanlara ekim yaptığımızda bu para bizde kalacaktır'' diye konuştu.

YÜZDE 50 VERİM ARTIŞI VAR

Geçtiğimiz yıl kuraklık ve yaprak kurdu hastalığı nedeniyle verimin düşük olduğunu kaydeden Özdemir, bu yıl verimin yüzde 50 oranında artmasını beklediklerini, şu ana kadar gerçekleştirilen hasattan elde edilen verilere göre kıraç alanlarda geçen yıl dekardan en düşük 40 kilo ürün alınırken bu yıl aynı tarladan 130 kilo civarında, 130 kilo verim alınan alandan ise 193 kilo civarında verim alındığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

''Geçen yıl 4 bin ton civarında bir verim alındı. Bu yıl bunun 8 bin ton civarında olması beklenmektedir. Protein değeri çok yüksek olan aspir anızının çiftçilerimiz tarafından yem olarak değerlendirilmesi gerekir. Aspirden yapılan yem tüketen hayvanların eti ve sütü hem bol hem de daha kaliteli olmaktadır. Aspire 16 lira 15 kuruş mazot ve gübre desteği, 15 lira da dekar başına sözleşmeli ekim desteği verilmektedir. Yozgat'ta aspir ekim alanını 70-80 dekara çıkartmak istiyorduk. Geçen yıl istenilen verimin alınamaması nedeniyle bu yıl aynı miktarda alana ekim yapıldı ama önümüzdeki yıllarda bunun artacağını umut ediyoruz.''