Yeni düzenleme ile üreticinin kendi tütününü satmasına yasak getirilirken, 3 ile 6 yılla cezalandırılması da mümkün. Düzenleme Meclis'ten geçtiği takdirde sadece Adıyaman'da 30 bin ailenin ekmek teknesi elinden alınırken, zaten kentte yüksek olan işsizliği ise daha da katlayacak. Düzenleme ile birlikte hem şehrin hem de Türkiye'nin üretimine darbe vurulurken, bu yasa ile kazananlar Philip Morris gibi sigara kartelleri olacak.

Milli Gazete'den Bünyamin Güler'in haberine göre, TBMM'deki yeni Torba Yasa ile binlerce vatandaşın ekmek teknesi tehdit altında! TBMM'ye gönderilen Torba Yasa ile üreticinin emeğine göz dikildi! Yeni Torba Yasa ile sadece Adıyaman'da 30 bin ailenin ekmek kapısı tehlikede!

VATANDAŞ KENDİ ÜRETTİĞİ TÜTÜNÜ SATAMAYACAK!

Vatandaş artık kendi ürettiği tütünü satamayacak. Son zamanlarda sigara ve diğer tütün mamullerine gelen zamlar sigara kullanıcılarını sarma tütüne yöneltirken, zarar eden sigara kartellerini ise harekete geçirdi.

Vatandaş artık kendi ürettiği tütünü satamayacak. TBMM'ye gönderilen Torba Yasa'daki ilgili medde Meclis'ten geçerse kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanacak. Satanlara ise 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tütün üretiminden geçimini sağlayan 10 binlerce vatandaşın ekmeği elinden alınacak, tiryakiler ise tamamen ABD'li Philip Morris'in sigarasına mahkum edilecek.

Yapılacak yeni düzenlemeye göre, kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanırken, satanlara ise 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi hedefleniyor.

İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK!

Yeni düzenleme Meclis'ten geçtiği takdirde sadece Adıyaman'da 30 bin ailenin ekmek teknesi elinden alınırken, zaten kentte yüksek olan işsizliği ise daha da katlayacak. Düzenleme ile birlikte hem şehrin hem de Türkiye'nin üretimine darbe vurulurken, bu yasa ile kazananlar Philip Morris gibi sigara kartelleri olacak! Düzenlemeye tepki gösteren Adıyamanlı üreticiler, 'Morris'in fendi tütünü yendi!' yorumlarını yaptı.

30 BİN AİLEYİ MAĞDUR EDECEK MORRİS'İ İHYA EDECEK!

Adıyaman'da üretilen tütün ile üretici, satıcı ve nakliyecisiyle yaklaşık 30 bin aileye ekmek kapısı olurken, halkın büyük çoğunluğunun ise mevsimlik işçi olmaktan kurtarıyordu. Torba Yasa'daki düzenleme aynı şekilde Meclis'ten geçerse ne yazık ki binlerce vatandaşı mağdur edecek ve öbür taraftan ise ABD'li Philip Morris gibi sigara kartellerini ihya edecek!

Torba Yasa'daki düzenlemenin kentte duyulmasıyla birlikte binlerce tütün üreticisi önce Adıyaman Valiliği ve belediyesi ardından ise Ak Parti İl Binası önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı. Sayıları 5 bini geçen kalabalığın önünü güvenlik güçleri alamazken, Vali Nurullah Naci Kalkancı çareyi balkona çıkarak üreticileri sakinleştirmekte buldu.

Vali Kalkancı, “Çözeceğiz bu sorunu, yasayı geri aldıracağız, söz veriyoruz" diyerek kabalalığı sakinleştirmeye çalıştı.

ASNUK: BU YASA BİZİ IRGATLIĞA MAHKUM EDECEK!

Yeni düzenlemeye ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, bu düzenlemenin on binlerce kişiyi işsiz bırakacağına dikkat çekerek, “TBMM'ye gönderilen Torba Yasa'daki sarmalık kıyılmış tütünlere getirilmek istenen kısıtlamanın bölge tütün üreticisini zor durumda bırakacaktır. Yasa bölge ekonomisini çökertmekle beraber on binlerce kişiyi işsiz bırakacaktır.

Akabinde köylerden kente akın akın göç başlayacaktır. Yüzyıllardan bu yana tek geçim kaynağı sarmalık kıyılmış tütün olan çiftçi için tütün emektir alın teridir, ekmektir. Çocukların okul masrafı, gelinlik kızların çeyiz parası, askere giden delikanlı için harçlıktır, sigortasız işçi için ilaç parasıdır. Adıyaman'dan her yıl mevsimlik işçilik için çıkılan yollarda yüzlerce insan kazalarda ölmektedir. Bu yasa Meclis'ten geçerse insanımızı tekrar ırgatlığa mahkum edilecektir" dedi.

ZEHİRLENECEKSEK AMERİKA'NIN DEĞİL KENDİ TÜTÜNÜMÜZLE OLSUN!

Adıyaman'ın üç tarafının sularla çevrili olduğu halde sulamanın yapılamadığı bir kent olduğuna vurgu yapan Asnuk, şunları kaydetti: “Sulamanın yapılmadığı, hayvancılığın olmadığı tek geçim kaynağı tütün de yasaklanırsa yüz binlerce insan mağdur olacaktır. Koca bir kentin kaderi birkaç insanın kaleminden çıkacak imzaya terk etmek vicdansızlıktır. Ülkede sigara tüketim oranları belliyken neden Amerika'nın tütününe mecbur bırakılıyoruz.

Zehirse de kendi tütünümüzle zehirlenelim kardeşim. Son olarak Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin TL ile 50 bin TL arası idari para cezası ön görülmesi, ilimiz ekonomisini tamamen çökertecektir. Sarmalık kıyılmış tütünlerin yasallaşmadan bu durumun iptali ve düzeltilmesi için büyük bir gayret göstereceğiz Her daim takipçisi olacağız şehrimizin geleceğini vekillerin keyfine bırakmayacağız."

TARIMDAN HABER