Son haftada kurdaki kısmi gerileme karma yem fiyatların düşmesinde etkili olması beklense de hammadde fiyatlarında devam eden birim fiyat artışı ve özellikle ithal hammaddelerde kışın gelmesiyle birlikte navlun fiyatlarının da artmasına bağlı olarak fiyatlarda düşüş beklenmiyor. 

Son 3-4 aydır sürekli yükselen yem fiyatlarına en büyük etken dalar kurundaki artışa bağlamakla birlikte yurt dışı hammadde birim fiyatlarındaki artışta en az döviz kuru kadar etkili olduğuna dikkat çekilirken, bundan dolayı yem fiyatlarında bir indirim beklenmiyor. 

HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ!

Türk Şeker Fabrikalarından yem sektörünün temin ederek kullandığı Şeker Pancarı Melası son 3-4 yılda neredeyse yüzde 200 artış göstererek ortalama 450₺/ton olan birim fiyatı 1350 ₺/ton yükseldi. Yine geçen yıl 360-380 $/Ton olan soya küspesi bu yıl 540 $/ton kadar yükseldi. Aynı şekilde dane mısırdaki artışta geçen yıla oranla %60-70 seviyesinde seyrediyor. İthalat oranı düşük olan ve talebin tamamının ülkemiz yağ fabrikalarından temin edildiği yağlı tohum küspeleri ( Ayçiçeği ve Pamuk Tohumu Küspesi) geçen yıla nazaran neredeyse  %90-100 oranında artış gösterdi.