TARIMDANHABER ÖZEL

TİGEM tarafından Ankara’da yapılan ihale ile 4 bin 500 İvesi ırkı erkek kuzu canlı kilogram fiyatı 27.15 TL’den satıldı. İhale üç üreticide kalırken, ihalede oluşan yüksek fiyat üreticiyi sevindirdi. Diğer yandan bugüne kadar Ceylanpınar’da yapılan kuzu ihalesi ilk kez Ankara’da yapıldı. 

PİYASA FİYATLARININ 2 LİRA ÜSTÜNDE SATILDI 

Ortalama canlığı ağırlığı 37.5 kilogram olan İvesi ırkı erkek kuzuların normal piyasa fiyatı 24 ile 25 TL arasında iken, ihalede piyasa fiyatının üstünde bir rakam oluşması, "İvesi koyunu para ediyor" şeklinde yorumlandı.

İVESİ KOYUNUN ÖZELLİKLERİ

VERİM YÖNÜ : Kombine, süt verim öncelikli

YAYILMA ALANI : Güneydoğu Anadolu Bölgesi

GENEL TANIMI

Vücut sağlam ve orta yapılıdır. Süt tipine uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Vücut beyazkrem renklidir. Baş, kirli sarı - kahverengi, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renkte olabilir. Çoğunlukla alında beyaz leke vardır. Kulak ve burunda lekeler ile ayaklarda pigmentasyon bulunur. Yağlı kuyrukludur. Büyük, yağlı esas kuyruk kitlesinin üzerinde yağsız bir parça bulunur. Kuyruğun yağlı bölümünde alttan başlayıp ortaya kadar uzayan çıplak bir oyuk bulunur. Erkeklerde boynuzlar geriye, aşağıya doğru ve helezoni yapıdadır. Boynuzsuz ve hilal şeklinde boynuzlulara da rastlanır. Dişilerde % 10 oranında zayıf boynuz ve koç boynuzluluk görülür. Meme, yüksek süt verimine uygun şekilde bezel yapıdadır. Meme ve meme başı formu değişkendir.

IRKA ÖZGÜ AYIRICI ÖZELLİKLER

Sıcak ve kurak iklim koşullarına çok iyi uyum sağlamıştır. Bu koşullarda uzun mesafeleri yürüyebilir. Analık iç güdüsü gelişmiştir. Değişik çevrelere uyum yeteneğinin yüksek ve sürü iç güdüsünün gelişmiş olması, İvesilerin diğer sütçü ırklara üstünlüğü olarak kabul edilir. İsrail İvesilerinin kökeni Anadolu İvesisidir.

YETİŞTİRME KOŞULLARI

Göçer sistem içinde yetiştirilir. Sıcak ve kurak iklim hayvanı olmakla birlikte değişik çevre koşullarına adaptasyon yeteneği iyi olup soğuk karasal iklim koşullarında bile başarıyla yetiştirilebilmektedir. İvesiler, 40-45 °C'leri bulan sıcak ve kurak çöl şartlarında sürü koyunculuğu şeklinde yetiştirilebilmektedir.

Yetersiz mera, barınak ve bakım besleme koşullarında yetiştirilebilir. Besleme kış dönemi dışında mera ve anız otlatmasına dayalıdır. Kış aylarında ağırlıklı olarak samana dayalı, az miktarda dane destekli besleme uygulanır. Yetersiz, basit ve düşük maliyetli ağıllarda barındırılır. Yağışlı ve nemli bölgelerde adaptasyon güçlüğü olmaktadır.


TÜRKİYE'NİN KOYUN KEÇİ IRKLARI TIKLAYIN