Kayseri'de Türkiye'nin önde gelen bir et firması tarafından İran'a 1 tır kırmızı et ihraç edildiği ortaya çıktı. Türkiye kendi üretimiyle et ihtiyacını karşılayamazken, et ihraç etmesi büyük bir çelişki oluştururken, aslında bu çelişki ülke hayvancılığının içinde bulunduğu sıkıntılı süreci de gözler önüne seriyor. Ekonomik daralma ve buna bağlı et tüketiminin düşmesi, besicinin zararına üretim yapmasına neden olurken, buradaki soruna da üreticinin lehine bir çözüm üretilememesi ülke hayvancılığına büyük bir darbe vuruyor.

Girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen karkas kesim fiyatlarının aylarca yerinde sayması ve üreticinin hayvanını kestirememesi ihracatı gündeme getirmişti. Ancak bu ihracat üretim artışından değil çaresizlikten kaynaklanıyor.

Et ve Süt Kurumu'nun depolarındaki et için de ihracat olanakları aranırken, burada somut bir gelişme olmadı.

KASAPLIK HAYVAN İLE ET İHRACATINI NASIL OKUMAK GEREKİYOR?

Gaziantep'de Türkiye'nin önde gelen besilik firmasının Irak'a kasaplık canlı hayvan ihracatı ile yine Kayseri'de sektörün önde gelen et firmasının İran'a et ihraç etmesi, piyasayı üretici lehine rahatlatmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

STOKLARIN ERİTİLMESİ İÇİN YAPILIYOR

Sektör uzmanı Eşref Şekerli de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, et ihracatının üretimden ziyade stokların eritilmesi için yapıldığını kaydetti. Türkiye'de üretim maliyetlerinden dolayı et konusunda Avusturalya ve Brezilya ile rekabet etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Şekerli, “Bu ülkelere rağmen bizim diğer ülkelere onlardan daha düşük bir fiyata mal satmamız neredeyse mümkün değil” dedi.

TARIMDANHABER