Teknolojik gelişmelerle tarımda kullanılırlığı giderek artan seracılık, Türkiye'de özellikle son 15 yılda büyük bir ivme kazandı. Topraksız tarım alternatifini de beraberinde sunan sera alanlarında, son teknolojiyle üretilen sebze ve meyveler, sağlıklı ve kaliteli ürünler olarak piyasaya sunuluyor.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, Türkiye'de seracılığın geldiği noktayı Türk Tarım dergisine değerlendirdi.

SERACILIKTA TÜRKİYE KAÇINCI?

Dünyada yaklaşık 310 bin hektar sera alanı bulunuyor. Bu seraların yaklaşık 200 bin hektarı Avrupa ülkelerinde yer alıyor. Toplam sera alanının yüzde 85'i plastik örtü, yüzde 15'i ise cam seralar. Türkiye seracılıkta dünyada dördüncü sırada bulunuyor.

SERALARDA NE YETİŞTİRİLİYOR?

Türkiye'de örtü altı üretim alanlarının yaklaşık yüzde 94'ünde sebze, yüzde 6'sında meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Birliğimiz üyelerine ait seralarımız gelişmiş ülkelerdeki sera teknolojilerine sahip. Avrupa'da örtü altı büyüklüğü bakımından sırası ile İspanya, Türkiye, Hollanda ve İtalya gelmektedir. Fas ise bu coğrafyaya yakın AB ile özel anlaşması bulunan önemli pazarı olan ülkeler arasında yer alıyor.

SERALARIN YÜZDE 90'INDA DOMATES YETİŞTİRİLİYOR

Ülkemiz modern seralarının yüzde 90'ında domates yetiştiriciliği yapılıyor. Gıda piyasasında arz talep grafiklerinde domatesin standart bir çizgisi var. Taze domatese olan talep yıl boyunca istikrarlı bir tüketim trendine sahip ve yatırım maliyetlerinin geri dönüşü yönünden de salkım domates üretmek ticari anlamda akılcı bir yol. Domates yetiştiriciliği yapılan seralarımızda, diğer tüm ürünler de istenildiği takdirde yetiştirilebilir.

SERACILIK YAPMAK İSTEYENLERE UZMANINDAN ÖNERİLER

İklim koşulları, uygun ısıtma giderleri, altyapı, işçilik ve ulaşım avantajlarını göz önüne alarak yer seçimleri yapmalı. Bu faktörleri göz önüne alarak yatırım imkanları değerlendirilmelidir. Aynı zamanda Sera-Bir olarak, tüm yatırımcılarımıza bu konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti de veriyoruz.


SERACILIĞIN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Işık ve ısıtma avantajı olan bölgelerde, doğal enerji kaynaklarından faydalanılarak yapılacak seracılık, sürdürülebilir işletmeler haline gelebiliyor. Örtüaltı tabir edilen, turfanda - erken dönem yetiştiricilik ile son teknolojilerin kullanıldığı, arılı sistemler ile yapılan seracılığı birbirinden ayrı değerlendirmek gerekmektedir.

TÜRKİYE'DE SERA YATIRIMI YAPAN KAÇ ÜRETİCİ VAR?

Ülkemiz son 15 yılda modern seracılık alanında çok büyük ilerlemeler kat etmiştir. Buna paralel olarak 2000 yılından sonra sera inşaat – yapı sektörü de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Sektörde, 10'dan fazla imalatçı firma bulunmaktadır. Bu firmaların yarıya yakını sektörde iyi tanınmakta ve yurt içinde ve dışında önemli projelere imza atmaktadırlar.


DESTEK PAKETİNDE NE VAR?

Seracılık yatırımlarına verilecek destek Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın tarafından dün açıklandı. Buna göre, seracılık yatırımlarında yatırımın yüzde 75'ine kadar, yüzde 8.25 faizle kredi verilecek. 10 milyon TL'ye kadar olan yatırımlarda hazine desteği olacak. Kredi 2 yıl geri ödemesiz olacak.

Hüseyin Aydın'ın açıklamalarında dikkat çeken başlıklar şöyle:

Yatırımın yüzde 75'ine kadar toplamda 7 yıla kadar vade verilebilecek ve yüzde 8.25 faizle 2 yıl geri ödemesiz kredi verilecek. Bu vade yatırım kredisi için. Total yatırım kredisi kurguladığınız seraya göre. İşletme kredisi de vereceğiz, onu 14'e böleceğiz. Ve burada o ürünlere göre daha piyasa koşullarıyla uygun işletme kredisi kredilendirmesini de yapmış olacağız.

HAZİNE DESTEĞİ OLACAK

10 milyon TL'ye kadar yatırımlarda Hazine desteği olacak. 2020 yılına kadar bunu devam ettireceğiz. İşletme kredilerindeki birim maliyetlerini güncellendi.

KREDİ UYGULAMASI SERACILIĞIN YAPILDIĞI BÜTÜN BÖLGELER GEÇERLİ

Seracılığın yoğun olarak yapıldığı Türkiye'nin bütün bölgelerinde bu kredi uygulaması bugünden itibaren başladı. Hangi Ziraat Bankasına giderseniz alabilirsiniz. Bugünden başvurursanız kredilerinizi hazır hale getireceğiz.

TARIMDANHABER