Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Türkiye'de üreticinin en önemli sorununa dikkat çekerek, “Sütü biz üretiyoruz ancak fiyatı başkası belirliyor, eti biz üretiyoruz ancak fiyatı başkası belirliyor, hayvanlar için aldığımız yemin fiyatını başkası belirliyor. Piyasada ve fiyatlarda bizim de söz sahibi olmamız için kendi üretim tesislerimizi kurmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. Üretimin her geçen gün azaldığı, köylerin boşaldığı, tarımsal ürünlerin bir kısmının ithal edilmek zorunda kalındığı bu günlerde bu projelerine yetkililerin de sahip çıkacağına inandığını ifade eden Türkman, "bu projelerimize sahip çıkarak destek olacaklardır. Biz inandık siz de inanın, güvenin, Gaziantep'ten üreticilerimize/çiftçilerimize ait TORKU benzeri bir TÜRKİYE MARKASI çıkaracağız" diye konuştu.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, bir basın toplantısı düzenleyerek yeni proje ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

HAKSIZLIĞA KARŞI 17 AY MÜCADELE ETTİK

Gaziantep'te çobanların oy hakları ellerinden alınmasın diye, 5 bin 300 üye yerine 98 kişi oy kullanmasın diye yaklaşık 17 aylık zorlu bir mücadele sonunda 9 Aralık 2018 tarihinde tüm üyelerin katılımıyla yapılan seçimlerde rakiplerinin yaklaşık iki katına yakın oy farkı ile Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığına seçildiklerini hatırlatan Türkman, “Haksızlığa karşı yapmış olduğum mücadele neticesinde üyelerimizin bizleri başkanlığa layık görmeleri aynı zamanda omuzlarımıza ağır bir yük yükledi" dedi.

GAZİANTEP'TE ÜRETİCİNİN EN BÜYÜK HAYALİ

Kendisinin bir hayalinin olduğunu ve Allah nasip ederse, Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu olan Konya'daki TORKU gibi Gaziantep'te de çiftçi/üreticilere ait ürünleri işleyip, pazarlayan bir marka oluşturmak istediğini vurgulayan Türkman, bunun için marka ile ilgili çalışmalara başladıklarını ve iki isim belirlediklerini ifade ederek, “bunların marka tescil ve logo çalışmaları şu anda yapılmaktadır" dedi.

GAZİANTEP'DE 420 BİN BAŞ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI VAR

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin 9 ilçede 390 yerleşim yerinde 5 bin 300 üyesi bulunduğunu ve bu üyelere ait 260 bini anaç koyun keçi olmak üzere toplam 420 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Türkman, bu üyelerin karşılaştıkları sorunlara ve bu sorunların çözümü için çalıştıklarını söyledi.


HAYVANCILIĞIN ÖNÜNDEKİ SORUNLARI ÇÖZMEK İSTİYORUZ

“Birlik üyelerimizin; mera sorunları, çoban sorunları, yem fiyatlarının yüksekliği, ürünlerin değerinde satılamaması, sigorta problemi, hayvan hastalıkları, yaylım alanlarının ormanlık alanlara çevrilmesi, hazine arazilerinin köylerde ikamet etmeyip, tarım ve hayvancılık ile uğraşmayanlara kiralanarak, bu arazilere meyve fidanı ekilmesi vb. sorunları bulunmaktadır" diye konuşan Türkman, göreve geldikten sonra vakit geçirmeden hayvancılığın önündeki sorunların çözümü için üreticilerin bulundukları ilçelerde ziyaret ederek, toplantılar düzenleyerek, sorunlarını ve önerilerini dinleyerek buna göre projele hazırladıklarını ve sorunları ilgili makamlara iletmeye başladıklarını söyledi.

ÜRETİCİNİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN BİRLİKLERE DAHA FAZLA GÖREV DÜŞÜYOR

Bu sorunların çözümünde hükümete, bürokrasiye görev düştüğü gibi üyelerin sorunlarını çözmek üzere kurulmuş olan Birliklere daha çok görev düştüğüne işaret eden Türkman, “Birlik olarak üyelerimizin ürünlerini değerinden satabilmek, hastalıklar ile mücadele ederek hayvan ölümlerini ve verim kayıplarımızı azaltarak gelirlerini arttırmamız lazım. Üyelerimizin gelirlerini arttırdığımız takdirde sorunların çözümü de daha kolay olacaktır" diye konuştu.

2019'DA 1000 ÜYE EĞİTİMDEN GEÇECEK

Göreve gelir gelmez Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden 2019 yılında en az 1000 üyenin bilinçlendirilmesi için 9 ilçede 40 adet 'SÜRÜ YÖNETİCİSİ – ÇOBANLIK' kursu açılmasını talep ettiklerini hatırlatan Türkman, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün gösterdiği duyarlılık neticesinde İlçe Müdürlükleri aracılığıyla talebimize hızlı bir şekilde cevap vererek kursların açılmasını sağlamaya başladı. Henüz 1 ay gibi bir süre geçmesine rağmen 6 adet kurs açıldı ve bu kurslara 155 yetiştirici katıldı ve katılmaya devam ediyor" bilgisini verdi.

ÜRETİCİNİN DOĞAL ÜRÜNLERİNİ SATMAYA BAŞLADIK

Birlik binasının önündeki satış noktasında üyelerin köylerinde ürettiği doğal ve sağlıklı ürünleri, uygun fiyatla halkın tüketimine sunmaya başladıklarını açıklayan Türkman, şunları kaydetti: “Katkısız, doğal ve gerçek ürünlerimizden alan müşterilerimiz farkı hissediyorlar. Şu anda keçi sütü, koyun sütü, inek sütü, keçi yoğurdu, koyun yoğurdu, inek yoğurdu, Antep peyniri, lor, çökelek, kaymak, tereyağı, sade yağ, köy yumurtası, gezen tavuk yumurtası, zahter balı, çam balı, çiçek balı, üzüm pekmezi, süzme yoğurt, salamura peynir, nar ekşisi, zeytinyağı ve dondurma satışı yapmaktayız. Ürün çeşitlerimizi arttırmaya devam edeceğiz"

KENDİ ÜRETİM TESİSİMİZİ KURMAMIZ GEREKİYOR

Üreticinin piyasada söz sahibi olabilmesi için kendi üretim tesislerini kurmaları gerektiğini vurgulayan Türkman, “Sütü biz üretiyoruz ancak fiyatı başkası belirliyor, eti biz üretiyoruz ancak fiyatı başkası belirliyor, hayvanlar için aldığımız yemin fiyatını başkası belirliyor. Piyasada ve fiyatlarda bizim de söz sahibi olmamız için kendi üretim tesislerimizi kurmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

İLK OLARAK SÜT İŞLEME TESİSİ KURACAĞIZ

Bunun için ilk olarak ürünlerin değerinde satılabilmesi için Birlik olarak başta üyelerin süt ve süt ürünlerini toplayarak, bunları proje aşamasındaki Birliğe ait olacak süt işleme tesisinde işleyerek, kendi markalarıyla halka ilk elden, aracısız uygun fiyata doğal ve güvenilir ürünler sunacaklarını belirten Türkman, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bunun için İpekyolu Kalkınma Ajansına sunmak üzere iki adet proje hazırlamaktayız. Biri süt toplama projesi, diğeri gastronomi alanında süt işleme, Antep peyniri projesi. Bu projeler başlangıç olacak, zamanla tesisİ sadece süt paketleyen değil, aynı zamanda yoğurt, ayran, paket süt, peynir çeşitleri, tereyağı, sade yağ ve dondurma üretimi yapan entegre bir tesis haline getireceğiz.

TORKU BENZERİ BİR TÜRKİYE MARKASI ÇIKARACAĞIZ

Üretimin her geçen gün azaldığı, köylerin boşaldığı, tarımsal ürünlerin bir kısmının ithal edilmek zorunda kalındığı bu günlerde inanıyorum ki yetkililerimizde bu projelerimize sahip çıkarak destek olacaklardır. Biz inandık siz de inanın, güvenin, Gaziantep'ten üreticilerimize/çiftçilerimize ait TORKU benzeri bir TÜRKİYE MARKASI çıkaracağız"

TARIMDANHABER