Bakan Pakdemirli, 2018 yılında yapılan ve ülke hayvancılık ve ekonomisine büyük darbe vuran plansız ithalatla ilgili olarak itiraf gibi bir açıklamada bulundu. İçeride et bolluğu bulunduğunu ve etin enflasyonunun 2 yıldır çok düşük kaldığını ifade eden Pakdemirli, bunun nedeni olarak 2018 yılında yapılan yoğun ithalatı gösterdi. Besilik hayvan ithalatının da önceki dönem yapılan bu yoğun ithalattan dolayı durdurulduğunu dile getiren Pakdemirli, “Geçmişten gelen bir hayvan sayısı fazlalığı var. Bunu normalize etmek için frenledik” dedi.  

2018 yılında yapılan plansız ve kontrolsüz ithalattan dolayı ESK'nın deposu etle dolarken, depodaki her bir kilo etin ESK'ya aylık finansman ve depo maliyeti 70 kuruşu buluyor. Bu da 60 bin ton ette ESK'nın her ay 42 milyon lira zarar ettiğini gösteriyor. ESK'nın bugüne kadarki görev zararının 700 milyon lirayı bulduğu kaydediliyor. Rakamlar plansız ve kontrolsüz ithalatın hayvancılık sektörüne ve ülke ekonomisine büyük darbe vurduğunu gösterirken, Bakan Pakdemirli'nin buradaki politikasızlığı et bolluğu şeklinde savunması dikkat çekti. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anadolu Ajansı’nın Editör Masasında hayvancılık sektörüyle ilgili itiraf gibi bir açıklamada bulundu. 2019 yılında et fiyatlarında önemli bir artış olmadığını dile getiren Pakdemirli, bunun nedeni olarak da önceki dönemde yapılan ithalattan dolayı ette yaşanan bolluğu gösterdi. 

YANLIŞ POLİTİKA YETİŞTİRİCİ VE HAZİNE’YE BÜYÜK DARBE VURDU! 

Bilindiği üzere 2018 yılında et tüketiminin yüzde 30 düşmesine rağmen canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde yapılan plansız ithalattan dolayı ülke kaynakları yurt dışına transfer edilirken, bunun yetiştirici ve Hazine’ye faturası ağır olmuştu. 

Bakan Pakdemirli’nin her bakımdan ülkenin aleyhine sonuçlar veren plansız ithalatı “ülkede ette bolluk var” şeklinde savunması manidar bulundu. 

2018 yılında 1 milyon 344 bin canlı hayvan ithal edilirken bu rakamın 2019 yılında 487 bine düştüğünü dile getiren Bakan Pakdemirli, bu ithalatın da Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçişten bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerini yönlendirmesi sonucu yapıldığını dile getirdi. 

ET BOLLUĞUNDAN DOLAYI ESK DEPODAKİ ETLERİ SATAMIYOR!

2018 yılında yapılan canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılırken, ESK’nın depoları da etle dolmuştu. Yetiştirici hayvanlarını piyasada kestiremezken, ESK devreye girerek bu hayvanları kesmek zorunda kalmıştı. ESK, kestiği hayvanların etlerini piyasada satması durumunda fiyatlar daha da düşerek üreticinin zararı büyüyeceği için mecburen bu etleri depoya koydu. ESK’nın deposundaki etler 60 bin tona kadar çıkarak rekor kırarken, her bir kilo etin finansman ve depo maliyeti ESK’nın bütçesine zarar olarak yazıldı. 

ESK HER AY SADECE DEPO VE FİNANSMAN MALİYETİNDEN DOLAYI 42 MİLYON LİRA ZARAR EDİYOR

ESK, depo ve finansman zararından kurtulmak için 60 bin ton eti ihraç etmek istedi ancak müşteri bulamadı. Gelinen son noktada 60 bin ton etin bir kısmı konserve yapılarak iç piyasada satılacak. ESK, depolardaki etlerden dolayı sadece finansman ve depo maliyetinden dolayı her ay 42 milyon lira zarar ediyor.