Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, süt üreticisinin soğutma ve nakliye pirimlerinin kesilmesinden dolayı Ulusal Süt Konseyinin belirlediği çiğ süt referans fiyatından sütünü satamadığını belirterek, sanayicinin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"2019 yılı Ocak ayında çiğ süt referans fiyatına zam yapılması beklenirken, zam yapılmamasından dolayı, sayın Bakanımızın talimat ve inisiyatifleriyle 4 ay boyunca örgüt üzerinden pazarlanan süte ilave 15 kuruş eklenerek 25 kuruştan desteklenmiştir. 

Ülkemizin ekonomik şartlarından dolayı ve kriz döneminde Bakanlığımız Merkez Birliğimizin de girişimleriyle üreticilere geriye dönük süt desteklerini 15 kuruşa çıkarmıştır. Bakanlığımızın verdiği bu ilave süt destekleme rakamı, beklenmeyen döviz hareketinden etkilenen üreticinin girdi maliyetlerini rahatlatabilmek amacıyla da etkili olmuştur. 

Daha sonra Ulusal Süt Konseyinin, Mayıs ayından geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiyesi fiyatı ise 2.00 TL olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızda çiğ süt referans fiyatındaki artıştan dolayı tekrar destek fiyatlarını revize ederek 2019 Mayıs ve Haziran aylarında örgüt üzerinden pazarlanan çiğ süt destekleme birim fiyatlarını 10 kuruş olarak açıklamıştır. 

SANAYİCİDEN DE AYNI ÖZVERİYİ BEKLİYORUZ

Bu gelinen noktada Bakanlığımız zor günlerde üreticinin yanında olmuş ve gereğini yapmıştır. Bundan sonra üreticiler olarak sanayiciden de aynı özveriyi bekliyoruz. İlave soğutma primleri verildiği zaman süt fiyatı zaten otomatik yükselecektir.

Üreticide rahatlayacak, tüketicide üreticide etkilenmemiş olacaktır. Daha önceden konseyden çıkan referans fiyat üreticinin eline geçecek net ücret idi. Soğutma ve nakliye pirimler ayrıyeten örgütlere yaptıkları hizmetler için ödenmekteydi.

SANAYİCİ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR

Son yıllarda ise sanayici soğutma ve nakliye bedellerini açıklanan referans fiyatın içine dahil ederek ödeme yapmaktadırlar. Bu yüzden üreticinin eline net referans fiyat değil kesintiye uğradıktan sonra kalan rakam geçmektedir. Bu durum sektörde ciddi bir sıkıntı yaratmaktadır.

Süt sanayicisinin kar marjından feragat ederek süt üreticisinin ayakta kalarak sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için mutlaka hizmet bedellerinin ayrıyeten örgütlere ödemesi gerekmektedir."