Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, süt üreticisinin çaresizlik içinde dişi hayvanını kesmek zorunda kaldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklanan süt prim desteğinin üreticiyi kurtarmaya yetmeyeceğini belirtti. Süt prim desteklerinin seçim yatırımı olduğunu ifade eden Karaduman süt üreticisinin geçim derdinde, hükümetin ise seçim derdinde olduğunu kaydetti.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından önceki gün açıklanan süt prim destekleriyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Süt üreticisinin büyük bir kriz içinde olduğunu ve çaresiz bir şekilde dişi hayvanlarını kestirdiğini vurgulayan Karaduman, “Üretici süt fiyatlarına acil müdahale beklerken, Tarım ve Orman Bakanlığı üreticiye en erken Haziran ayında ödenecek süt prim desteklerini artırdı" dedi.

TEMMUZ'U AÇIKLAMADAN OCAK'I AÇIKLADILAR

Bu yıla ait Temmuz ve Ağustos aylarının süt prim destekleri açıklanmadan 2019'un Ocak, Şubat, Mart aylarına ait süt prim desteklerinin açıklanmasını manidar bulduklarını vurgulayan Karaduman, “Süt üreticisi çaresiz dişi hayvanını kestirirken hükümet seçimi nasıl kurtarırımın derdinde" eleştirisinde bulundu.

ÜRETİCİ ACİL MÜDAHALE BEKLERKEN 6 AY SONRASINA UMUT VAAT EDİYORLAR!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2019'un Ocak, Şubat, Mart aylarına ait süt prim desteğini ortalama 10 kuruştan 25 kuruşa yükselttiğini hatırlatan Karaduman, süt üreticisi için süt prim desteklerinin artırılmasını yerinde bulduklarını ancak artan yem maliyetlerinden dolayı süt fiyatlarına acilen müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti. 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılan süt prim desteklerinin süt üreticisine en yakın 2019'un Haziran ayında ödeneceğine dikkat çeken Karaduman, “Yem fiyatlarına her gün zam geliyor. Üretici önünü göremezken, Haziran ayına kadar nasıl dayanacak? Süt prim desteklerini artırarak süt üreticisine ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar" tepkisinde bulundu.

ÜRETİCİYİ DEĞİL, SEÇİMİ DÜŞÜNÜYORLAR!

Süt üreticisinin günlerdir Ulusal Süt Konseyi'nin toplanarak süt fiyatlarını artırmasını beklerken Tarım ve Orman Bakanlığı'nın süt prim desteklerini artırmasını iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmediklerini dile getiren Karaduman, şunları kaydetti: “Süt prim desteklerinin yüksek oranda artırılması üretici adına bizi sevindirse de bunun bir seçim yatırımı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü artırılan prim desteklerinden dolayı 2019 yılının ilk üç ayında süt üreticisine toplam 571 milyon lira süt prim desteği ödemesi yapılacak. Pekâlâ, 2019'un diğer 9 ayında süt üreticisine ne kadar süt prim desteği ödenecek? İşte burası büyük bir muamma."

BÖYLE BİR DESTEK ANLAYIŞINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Süt prim desteklerinin 24 Haziran seçimleri öncesinde artırıldığını ancak daha sonra düşürüldüğünü anımsatan Karaduman, “Tarım ve Orman Bakanlığı burada üretici için gerçekten bir şey yapmak istiyorsa Ulusal Süt Konseyi'ni bir an önce toplayarak referans fiyatı artırması gerekiyor. Yoksa Haziran ayında ödeneceği vaat edilen prim desteğiyle üreticinin üretimini devam ettirmesi mümkün görünmüyor.

ÜRETİCİ SÜTÜNÜ REFERANS FİYATTAN BİLE SATAMIYOR

Bugün için süt referans fiyatı her ne kadar 1,70 lira olarak görünse de Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de çok iyi biliyor ki birçok bölgede üreticilerimiz sütünü bu fiyattan satamıyor. 1,4 liradan, 1,5 liradan süt satan üreticilerimiz var. Yem fiyatları ve girdi fiyatları sürekli artarken süt üreticimiz 1,4 liradan sattığı sütle nasıl ayakta kalacak? Onun için Ulusal Süt Konseyi toplanarak sanayicinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa süt üreticimiz düşük fiyattan sanayiciye süt satacak, hükümetse düşük fiyattan süt satan ancak ayakta kalabilen üreticiyi 6 ay sonra ödüllendirecek. Böyle bir destek anlayışını kabul etmemiz mümkün değil."

TARIMDANHABER