Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yeni yılda verilecek çiğ süt destekleriyle ilgili açıklama yaptı.

Süt üreticilerine litre başı verilen süt prim destekleri 2019'un ilk üç ayı için 10 kuruştan 25 kuruşa yükseltildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, enflasyonla topyekün mücadele kapsamında fiyat artışının tüketimde talep daralması yaratmasının önünü geçmek ve arz / talep dengesinin devam edebilmesi için çiğ süt destekleme fiyatlarında yeniden düzenlemeye gidildiğini belirtti.

Bu kapsamda, 2019 yılında yani yeni yıldan itibaren Ocak, Şubat, Mart aylarında süt üreticilerine, litre başına verilmekte olan ortalama 10 kuruş 'Süt Prim Desteği'nin 15 kuruş daha artırılarak, 25 kuruşa yükseltildiğini kaydeden Pakdemirli, "Böylece; Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı tavsiye fiyat kararı olan 1,70 TL'lik sütün litre fiyatı, Bakanlığımızca yapılan 25 kuruşluk desteklemeyle 1,95 TL olacaktır" dedi.

Pakdemirli, bu desteklemeyle 2019'un ilk üç ayında süt üreticilerine toplam 571 milyon lira süt desteği verilmiş olacağını kaydetti.

SÜT PRİM DESTEĞİNİN ARTIRILMASI NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Süt prim desteklerinin yüksek oranda artırılması, Ulusal Süt Konseyi'nin 2019 yılı süt fiyatları için toplanmayacağı anlamına geliyor. Sanayici 2019'da sütü üreticiden yine 1.70 liradan almaya devam edecek, süt üreticisinin mağduriyeti ise devlet desteği ile karşılanmış olacak.

2018'İN DESTEĞİ AÇIKLANMADAN 2019 DESTEĞİ AÇIKLANDI

2018 yılının Temmuz, Ağustos ayı süt prim destekleri henüz açıklanmazken, Bakanlığın 2019 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarının prim desteğini açıklaması 'seçim desteği' olarak yorumlanırken, 2019 yılının diğer aylarında verilecek prim destekleri de tehlikeye girdi. Çünkü destek bütçesinin tamamına yakını ilk üç aylık desteklerde kullanılmış olacak.

SÜT ÜRETİCİSİ PRİM DESTEĞİNİ NE ZAMAN ALACAK?

Diğer yandan yüksek oranda açıklanan prim desteği, yem maliyetlerinden dolayı zor günler geçiren üretici için yakın bir zamanda bir anlam ifade etmiyor. Çünkü 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılan prim desteği süt üreticisine en yakın 2019'un Haziran ve Temmuz aylarında ödenecek. Yem maliyetlerinden dolayı zor günler geçiren üretici, 2019'un Haziran ayına kadar 1.70 liradan süt satmaya devam edecek.

FAKIBABA DÖNEMİNDE DE ARTIRILMIŞ SONRA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ!
Süt prim destekleri eski Bakan Fakıbaba döneminde de 24 Haziran seçimleri öncesinde yükseltilmiş ancak daha sonra düşürülmüştü. Çiğ inek sütü (soğutulmamış) pirim desteği 2 kuruştan 5 kuruşa, soğutulmuş inek sütü prim desteği de 3 kuruştan 10 kuruşa, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütü prim desteği de 4 kuruştan 12 kuruşa çıkarılmıştı. Ancak daha sonra bu destekler artan yem maliyetlerine rağmen; çiğ inek sütü (soğutulmamış) prim desteği 5 kuruştan 3 kuruşa, soğutulmuş inek sütü prim desteği 10 kuruştan 7 kuruşa, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütü prim desteği de 12 kuruştan 9 kuruşa düşürülmüştü.

TARIMDANHABER