Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün Burdur'da Tarım Sektörü değerlendirme toplantısında üreticilerin ödenmesini beklediği desteklerle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. 'Büyük destek paketi' şeklinde sunulan programda, ödemesi geciken destek ödemelerinin ne zaman ödeneceği açıklanmıştı.

SESSİZ SEDASIZ DÜŞÜRÜLDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Temmuz-Ağustos çiğ süt desteklerinin dün itibariyle üreticilerin hesaplarına yatırılacağını bildirirken, Eylül, Ekim ve Kasım ayı çiğ süt prim desteklerinin de bütçede fedakarlık yaparak 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildiğini açıklamıştı. Ancak bütün dikkatler büyükbaş sütüne yoğunlaşırken, koyun, keçi sütüne verilen prim desteklerinin 5 yıl sonra düşürüldüğü ortaya çıktı.

Bakan Pakdemirli'nin, inek sütüne verilen Eylül, Ekim, Kasım aylarına ait prim desteklerinin artırıldığını bir müjde olarak açıklarken, koyun ve keçi sütüne verilen prim desteklerinin düşürüldüğünden söz etmemesi dikkat çekti.

BANKAYA GİDEN ŞOK YAŞADI

Küçükbaş üreticileri dün süt prim desteklerini almak için bankaya gittiklerinde büyük bir şok yaşadı. Bütün üretim planlamasını ve borç ödeme planını alacakları 20 kuruşluk prim desteğine göre yapan üreticiler, desteklerinin yarı yarıya düşürüldüğünü öğrenince ne yapacağını şaşırdı.

DESTEKLERİN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ BİZDEN SAKLADILAR

Yaşadıkları şoku Tarımdan Haber'e değerlendiren üreticiler, 2013 yılından buyana küçükbaşta çiğ süt prim desteğinin 20 kuruş olarak ödendiğini belirterek, “Küçükbaşa ödenen süt prim desteklerine 5 yıldır hiçbir artış yapılmamıştı. Artan maliyetlerden dolayı biz prim desteklerinin artırılmasını beklerken, yarı yarıya düşürülmüş. Prim desteklerinin düşürüldüğüne dair de hiçbir açıkla yapılmadı. İl Müdürlükleri de desteklerin düşürüldüğünü bugüne kadar üreticiden saklamışlar. Büyükbaşa verilen prim desteklerinin artırılması 'üreticiye büyük müjde' şeklinde açıklanırken, küçükbaşa verilen prim destekleri yarı yarıya düşürülüyor ama bırakın açıklamayı hiç kimse bize bir bilgi dahi vermiyor" tepkisinde bulundu.

ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Koyun keçi sütünün spesifik bir süt olduğunu ve desteklerle korunması gerektiğine dikkat çeken sektör yetkilileri ise desteklerin sessiz sedasız düşürülmesine bir anlam veremediklerini belirttiler. Son yıllarda artan maliyetlerden dolayı zaten üreticinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden çıkmaya başladığını ve hayvan varlığında yüzde 20 azalma yaşandığına dikkat çeken sektör yetkilileri, süt prim desteklerinin küçükbaş hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladılar.

ÜRETİCİ BAKANLIKTAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Desteklerin yarı yarıya düşürülmesinin üretime büyük bir darbe vuracağına işaret eden sektör yetkilileri, bundan dolayı Bakanlığın buradaki tasarrufunun nedeninin kamuoyuna biran önce açıklanması gerektiğini kaydettiler. Sektör yetkilileri, üreticinin önünü görmesi açısından bu açıklamanın önemli olduğunu belirttiler.

KÜÇÜKBAŞ SÜT FİYATI ARTTIĞI İÇİN Mİ DESTEKLER DÜŞTÜ?

Normalde keçi sütünün inek sütünün 1.5 katı, koyun sütünün de iki katı olarak belirlendiği kaydedilirken, buna göre keçi sütünün 2.5 lira, koyun sütünün de 3.4 lira olması gerektiği belirtildi. Ancak şu anda keçi sütünün 2.1 lira, koyun sütünün de 3 lira olduğunu belirten üreticiler, fiyatların da istenilen seviyede olmadığına işaret ettiler.

EZİNE PEYNİRİ TEHLİKEYE GİRDİ

Geçmişte markalaşan Edirne Peyniri'nin, Trakya'da süt koyunu ırkının bitmesinden dolayı kaybolup gittiğine işaret eden sektör yetkilileri, prim desteklerinin düşürülmesinden dolayı koyun, keçi ve inek sütünün karışımıyla yapılan Ezine Peyniri'nin de tehlikeye girdiğine dikkat çektiler.

TARIMDANHABER