Nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi, pancar üretimi açısından büyük önem taşıyor. Pancar üretiminde bir açık bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şekerlere yıllardır uygulanan yüksek kota şeker fabrikalarına ve pancar üretimine büyük zarar veriyordu. 2002 yılından 2018 yılına kadar mevcut yüzde 10 kota yeterli görülmeyerek, bir de Bakanlar Kurulu kararıyla her yıl artırılmıştı. Şeker-İş Sendikası da her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan kota artışına karşı yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açmıştı. Açılan davaların birçoğunun kazanılmasına rağmen kota artışlarına karşı Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararları uygulanmamıştı.

Nişasta bazlı şekerlerin kotası geçtiğimiz yıl şeker fabrikalarının özelleştirme kararının hemen ardından yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmüştü. Hükümetin bu kararı halk sağlığı ve pancar üretimi açısından sevinçle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl düşürülen kotanın yeniden düşürüleceğini açıkladı. Buna göre 135 bin ton kotası bulunan nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5'e yani 67.5 bin tona indirilecek. Nişasta bazlı şekerlerden alınan 67.5 bin ton şeker kotası da şeker fabrikalarına dağıtılacak. Kota dağıtımının nasıl olacağı ise yayınlanacak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belli olacak.

TARIMDANHABER