TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Mısır'dan yapılan soğan ithalatında büyük bir skandal ortaya çıktı. TMO'nun Mısır'dan 2.24 TL'den ithal ettiği soğanı, tanzim satış yerlerine ürün tedariki yapan Tarım Kredi'ye yarı fiyatına yani 1.2 TL'den sattı. Tarım Kredi Kooperatifleri de 1.2 TL'den aldığı soğanı zincir marketlere yüzde 65 karla yani 2 TL'den sattı. Söz konusu marketlerde bu soğanları hiçbir kar koymadan tüketiciye sundu.

Yeni buğday çeşidi Parla resmen tescillendi! 100-150 kilogram daha fazla verim sağlıyor! Yeni buğday çeşidi Parla resmen tescillendi! 100-150 kilogram daha fazla verim sağlıyor!

BELGESİ ORTAYA ÇIKTI

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla gündem olan 'gidadedektifi', TMO'nun Mısır'dan yaptığı soğan ithalatıyla ilgili skandal bir iddiayı gündeme getirdi. Gidadedektifi, hal kayıt sistemi üzerinden alınan etiket bilgileriyle bu iddiasının belgesini de ortaya koydu.

Gidadedektifi'nin ortaya çıkardığı belgelere göre, TMO'nun Mısır'dan 2.4 liradan ithal ettiği soğanlar, 1.2 liraya Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tarım Kredi Birlik A.Ş'ye satıldı. Tarım Kredi Birlik A.Ş'de TMO'dan 1.2 liradan aldığı soğanları yüzde 65 karla yani 2 liradan zincir marketlere verdi.

Gidadedektifi'nde skandal iddiayla ilgili olarak şunlar kaydedildi: “Soğanların tüketime ne kadar uygun olduğu tartışması yanısıra yaptığımız araştırmalar olayın daha ilginç bir yönünü gözler önüne serdi.

Öyle ki; yaptığımız araştırmada zincir marketlerde tanzim satış adıyla kg. fiyatı 2 ₺'ye satılan Mısır menşeili soğanların Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından kg. fiyatı 2,24 ₺'ye satın alındığını gördük. Hal Kayıt Sistemi'nin resmi verilerine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi kg. fiyatı 2,24 ₺'ye aldığı bu soğanları %46 zararla 1,2 ₺'ye Tarım Kredi Birlik A.Ş.'ne satıyor. Tarım Kredi Birlik A.Ş., Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bir iştiraki olarak faaliyet gösteren bir anonim bir şirket olarak dikkat çekiyor. Kg. fiyatı 1,2₺'ye satın alan Tarım Kredi Birlik A.Ş., soğanları zincir marketlere %65 kâr ekleyerek 2₺'ye satıyor. Ve marketler de soğanları herhangi bir kar eklemeden aynı fiyata tüketiciye sunuyor.

Yani kısacası; ortada zararına ithalat yapan bir devlet kurumu ve kâr yapmadan maliyetine satış yapan market zincirleri var. Bunun yanında da, %65 oranında kâr yapan aracı bir şirketten bahsediyoruz. Devletin zararına yaptığı ithalatın yanında firmanın yaptığı fahiş kâr ve bu kârın devlete, tüketiciye ve zincir marketlere olan etkilerini tartışmaya davet ediyoruz"

TARIM KREDİ'NİN KARI TMO'YA ZARAR OLARAK YAZILDI!

TMO'nun 2.24 liradan ithal ettiği soğanı, 2 liradan değil de neden 1.2 liradan Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştirakine verildiği ciddi soru işaretlerini gündeme getirirken, tanzim satışta kar amaçlamadıklarını açıklayan Tarım Kredi'nin ithal soğanı yüzde 65 karla zincir marketlere vermesi dikkat çekti.