Ilgın, Yozgat ve Burdur şeker fabrikaları, alıcı firmaların kaynak bulamadığı için ihalesi iptal edilirken, devri yapılan Afyon, Çorum, Bor, Kırşehir, Elbistan, Erzurum, Erzincan, Muş ve Alpullu şeker fabrikalarını alan firmalarda da konkordato endişesi yaşanıyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, şeker fabrikalarının özelleştirmesi büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Özelleştirilen şeker fabrikalarında binlerce işçi işinden olurken, üretici de pancar üretiminden soğudu. Devlete gelir sağlamak amacıyla yapılan fabrika satışlarından da istenilen gelir elde edilemedi.

Ilgın, Yozgat ve Burdur şeker fabrikalarının satış ihalesinin iptal edilmesi şeker işçisi ve pancar üreticileri tarafından sevinçle karşılandı. Üç fabrikayla ilgili satış ihalesinin iptal edilmesi Özelleştirme İdaresi'nin fabrikalara yönelik gerçek niyetini de gözler önüne serdi.

ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU.

Türkiye'nin stratejik kuruluşların başında gelen şeker fabrikalarının 'sermaye ve sektör yeterlilikleri' olmayan firmalara satıldıkları ortaya çıktı. Pancar üretimiyle alakası olmayan tamamen sektör dışında, inşaat, tekstil, demir çelik sektöründeki firmalara satılan şeker fabrikalarında pancar üreticisi bu yıl ciddi mağduriyetlerle karşılandı. Elbistan Şeker Fabrikası'nda maliyetleri düşürmek için toprak silonun yapılmamasından dolayı çiftçi pancarını zamanında fabrikaya teslim edemezken, Çorum'da da çiftçiye günlerce nakliye parası ödenmedi.

ŞEKER FABRİKALARI SERMAYESİ OLMAYANLARA SATILDI

Şeker fabrikaları sektör dışından firmalara satıldığı gibi bu firmaların sermaye yeterliliklerinin de olmadığı görüldü. Ilgın Şeker Fabrikası'nı satın alan Alteks Teksil, Burdur Şeker Fabrikası'nı alan Erser-Sterk ortak girişim grubu ile Yozgat Şeker Fabrikası'nı alan Doğuş Gıda, sermaye bulamadıkları için fabrikaların bedelini ödeyemediler. Bu firmaların sermaye yeterlilikleri bulunmamasına rağmen Özelleştirme İdaresi ihale şartnamesine aykırı bir şekilde 5 kere süre uzatımında bulundu.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEKLER

Üç şeker fabrikası alıcı firmaların kaynak bulamamasından dolayı satış ihalesi iptal edilirken, devri yapılan 10 şeker fabrikasını alan firmaların da maddi kriz içinde oldukları öğrenildi. Afyon, Çorum, Bor, Kırşehir, Elbistan, Erzurum, Erzincan, Muş ve Alpullu şeker fabrikalarını alan firmaların özelleştirmenin bedeli olan ödemelerinin ötelenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecekleri kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın firmaların bu talebine nasıl yanıt vereceği bilinmezken, bu durum satışı gerçekleşen 10 şeker fabrikasından beklenilen gelirin elde edilemeyeceğini gösteriyor.

KONKORDATO İLAN EDERLERSE NE OLACAK?

Devri yapılan 10 şeker fabrikasında firmaların konkordato ilan etmeleri durumunda, özelleştirmeden beklenilen gelirin uzun yıllar Hazine'ye ödenmemesi anlamına geliyor. Özellikle bazı firmaların yaşadıkları krizden dolayı aldıkları fabrikanın taksit ödemelerini zamanında yapamayacakları ve konkordato ilan edebilecekleri vurgulanıyor.

DOĞUŞ GIDA 3 FABRİKAYI NASIL ALDI?

Nisan ayında yapılan özelleştirme ihalesinde üç tane şeker fabrikasını alan Doğun Gıda'nın durumu dikkat çekiyor. Doğuş Gıda ihalelere iddialı bir şekilde girerek, Afyon, Bor ve Yozgat şeker fabrikalarını satın almıştı. Üç fabrikayı satın alarak dikkatleri üzerine çeken Doğuş Gıda, bu fabrikalardan sadece Afyon Şeker Fabrikası'nı devralabildi. Bor Şeker Fabrikası'nı ihale şartnamesine aykırı bir şekilde kontrolünde bulunmayan başka bir firmaya devrederken, Yozgat Şeker Fabrikası'nın da ödemesini yapamadı. Doğuş Gıda'nın yeterli sermayesi bulunmadığı halde özelleştirme ihalelerine nasıl girdiği ve bu üç fabrikayı neden aldığı bilinmezken, Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, Bor Şeker Fabrikası'nın usulsüz devriyle ilgili olarak da “Paramız yetmedi aldık sattık ne var bunda?" diyerek kendisini savunmuştu.

TARIMDANHABER