Türkiye'nin tarımsal ihracatının önemli kalemlerinden olan domates ihracatında son günlerde Rusya Federasyonu’nun koyduğu 150 bin tonluk kotanın dolması sebebiyle domates üreticilerinin ciddi şekilde sıkıntıya girdiğini dile getiren İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, şunları kaydetti:

"2015 Yılının Kasım ayında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında yaşanan uçak krizine kadar 340 bin ton olan yıllık domates ihracatına Rusya Federasyonu’nun koyduğu kota neticesinde, domates üreticilerimiz o tarihten bu yana ihracat konusunda büyük sorunlar yaşamaktadırlar.

Bugün hala domates yüklü tırların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bekleyişleri sürmektedir. Bu sebeple burada bekleyen domateslerin her geçen gün raf ömürleri dolmakta ve 5 bin tona yakın domatesin çürüme tehlikesi hızla artmaktadır.

Rusya’nın uyguladığı kota nedeniyle ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, özellikle domates üretimi ile öne çıkan ve “Muğla’nın domates ambarı” olarak bilinen Seydikemer ve Fethiye ilçelerimizdeki üreticilerimiz ciddi zararlar etme riski ile yüz yüzedir.

İç pazarda domates fiyatlarının düşmesi ve girdi maliyetlerinin giderek yükselmesi sebebiyle üreticilerimiz kar edememekte ve borçlarını ödeyememektedirler. Zaten zor şartlarda faaliyetlerine devam eden bu üreticilerimiz için mevcut durum sürdürülebilir değildir. 

Dolayısıyla devletimizin, bu üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürecek ve ihracat pazarlarını çeşitlendirecek ekonomik çözümler geliştirmesine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi takdirde karşılaştıkları istikrarsızlıklar, domates üreticilerimizin küstürülmesi ve üretimlerini durdurmaları tehdidini beraberinde getirmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1. Bakanlığınızın, üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürecek herhangi bir çalışması var mıdır?

2. Bakanlığınız, üreticilerimizin ödeyemez duruma geldiği kredi borçlarını iyileştirecek şekilde bir çalışma yapmakta mıdır?

3. Bakanlığınızca Rusya’nın getirdiği 150 bin tonluk kotanın kaldırılması veya artırılması için bir girişimde bulunulmuş mudur?

4. Bakanlığınızca domates ihracatında Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılması için herhangi bir pazar çeşitlendirme çalışması yapılmış mıdır?

5. Domates üreticimizin elinde kalan domateslerin miktarı ve bunların nasıl değerlendirileceği ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?