Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, nitelikli, kaliteli ve yüksek verimli tohumun tarım için önemine işaret etti.

“Tarım sektöründe, gıda pazarlarında dünya ile yarışacaksanız bu işin birinci kuralı tarladaki verimi arttırmaktır” değerlendirmesinde bulunan Konuk, verimi arttırmak için ise işe iyi ve kaliteli tohumla başlamanın şart olduğunu söyledi.

Tarımsal ürünü işleyecek tesislere ne kadar önem veriyorlarsa aynı önemi tohum üretimine de verdiklerini kaydeden Konuk, şunları kaydetti: “Bizim en çok önem verdiğimiz tohumluklardan birisi de patates tohumudur. Hem münavebe açısından hem de bölgemizin tarım çeşitliliği açısından patates bölgemiz açısından çok önemli bir tarım ürünü. Böyle bir ürünün tohumu da ithal ya da yaşlı ve kalitesiz olursa topraklarımızın hastalanmasına sebep oluyor.

Bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu kendi tohumluğumuzu üretmek dedik ve Doku Kültürü Laboratuvarında tamamen steril ortamda, patatesin sürgününden meristem kültürü ile elde edilen invitro patates bitkileri nod kültürü ile yani yapraklı gövde parçaları kesilerek mikro çoğaltım yapıldıktan sonra iklim kontrollü seralara aktarılarak 4 aylık gelişim sürecinin tamamlanmasıyla elde edilen süper elit kademede ve jenerasyon yaşı sıfır, hastalıklardan ari olarak üretilen mini yumruları 2 yıl arazide çoğalttıktan sonra üreticilere tohumluk olarak vererek yerli ve milli patates tohumluğu üretiminde doğru yerden, doğru şekilde başlamak için büyük gayret sarf ettik.

Ülkemiz ve çiftçilerimiz böylece hem dışarıya bağımlılıktan kurtuldu hem de yerli ve milli tohumla hem hastalıklardan korundu hem de verim artışına kavuşmuş oldu. Böylece ülkemizde hem çiftçimiz hem de sanayimiz kazandı”