Büyükbaş yem fiyatlarında, besilik ve süt yemi; tavukçulukta yumurta ve etlik piliç güncel Ocak ayı yem fiyatları nasıl seyretti? Yem fiyatları sürekli değişkenlik gösterdiği için Ocak ayı yem fiyatlarında bazı fiyat değişiklikleri yaşandı. 

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre 2020 yılının ilk ayında süt ve besi yeminde kısmi bir düşüş yaşanırken, etlik piliç ve yumurta yem fiyatlarının arttığı görülüyor. 

YUMURTA VE ETLİK PİLİÇ YEM FİYATLARI ARTTI 

Türkiye Yem Sanayicileri Birliğinin, yem fabrikalarından derlediği rakamlara göre geçtiğimiz Ocak ayında etlik piliç yeminin tonu 2150 TL’den 2255 TL’ye, yumurta yeminin fiyatı ise tonu 1800 TL’den 1890 TL’ye yükseldi. Bu fiyatlar KDV hariç, peşin satış fiyatlarıdır. 

BÜYÜKBAŞ HAYVAN YEMİNDE KISMİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI 

Diğer yandan süt ve besi yem fiyatlarında ise kısmi bir düşüş yaşandığı görülüyor. Buna göre 18 P süt yeminin ton fiyatı Aralık ayında 1490 TL iken Ocak ayında 1460 TL’ye, 14 P besi yeminin fiyatı ise 1390 TL’den 1360 TL’ye düştü. Yine bu fiyatlar KDV hariç ve peşin fiyat olarak gerçekleşti. 

TÜSEDAD’tan ESK’nın et fiyatlarını yükselten çarpık ithalat politikasına tam destek! TÜSEDAD’tan ESK’nın et fiyatlarını yükselten çarpık ithalat politikasına tam destek!

Tabloda son 5 ayın yem fiyatları karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Verilen yem fiyatı fabrika çıkışı bayi karları eklenmemiş fiyatlardır.

BAYİ FİYATLARINA YÜZDE 10 KAR EKLENİYOR

Örneğin Ocak ayı için belirtilen 1360 tl/ton besi yemi fiyatı için çuval fiyatı (50 kg) 68 TL olmaktadır. Besici bunu bayiden alırsa (%6-12 arasında, ortalama %10) bayi karı eklenmektedir. Bu durumda çuvalı 74,8 TL olmaktadır.

DOĞRUDAN FABRİKADAN ALINIRSA NAKLİYE MASRAFI DEVREYE GİRİYOR 

Eğer bir besici ben bayiden almak yerine 2-3 ton (düşük miktarda) yem fabrikasından alayım derse bu sefer nakliye masrafı üzerinde biner ve bayiden alacağı fiyattan daha fazla ödemek durumunda kalabilir (nakliye+bindirme+indirme maliyetleri).

BÜYÜK VE KÜÇÜK ALICIDA FİYATLAR ÇUVALDA 3-4 TL OYNUYOR 

Büyük alıcı ile küçük alıcının aldığı fiyatlar arasındaki fark çuval başına 3-4 TL oynamaktadır.

Sektörde 30-60-90 günlük vadeler bulunmaktadır. Vade farkı 30 gün için çuval başına 1-1,25 tl, 60 gün için 2-2,50 tl, 90 gün için 4-5 tl civarındadır.