TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 
Tarım Kredi'nin çiftçiye kullandırdığı tarımsal kredilerdeki 'kanunsuz faiz' haberini, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri bir açıklama yapmayarak doğrularken, Ziraat Bankası'dan garip bir açıklama geldi. Açıklamada, Tarım Kredi'deki kanunsuz faizin sorumlusunun Ziraat Bankası'nın olmadığı ileri sürüldü.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, çiftçiye kullandırılan indirimli tarımsal kredilerdeki kanunsuz faiz uygulaması devam ediyor. Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nin indirimli tarımsal kredi faiz oranları arasında büyük uçurum bulunuyor. İndirimli tarımsal kredileri, Ziraat Bankası çiftçiye yıllık yüzde 8 faizle kullandırırken, Tarım Kredi Kooperatifleri kaynak sağlanmadığı için yüzde 30 faizle kullandırıyor. Tarım Kredi'nin faiz oranı Bakanlar Kurulu kararlarının açıkça ihlali anlamına gelirken, bu konuda bir adım atılmaması dikkat çekiyor.

KANUNSUZ UYGULAMAYI ZİRAAT BANKASI TEYİT ETTİ

İndirimli tarımsal kredilerle ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatifleri'nde uygulanan 'kanunsuz faizle' ilgili yaptığımız habere Ziraat Bankası bir açıklama gönderdi. Ziraat Bankası açıklamasında, Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye kullandırılan tarımsal kredilerdeki kanunsuz uygulama bir kez daha teyit edildi.

ZİRAAT BANKASI KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNDU

Bakanlar Kurulu kararlarıyla çiftçiye, tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırıldığı hatırlatılan açıklamada, Ziraat Bankası'nın 1 yıla kadar vadeli tarım kredilerine uygulanan faiz oranının 2013 yılından buyana yüzde 8 olduğu belirtildi. 1-4 yıl arası vadeli kredilerde yıllık yüzde 10, 4 yıldan uzun vadeli krediler için de yıllık yüzde 11 faiz uygulandığı kaydedilen açıklamada, “Aradan geçen sürede kaynak maliyetlerindeki ve mevduat faizlerindeki gelişmelere rağmen söz konusu faiz oranları artırılmadan uygulanmaya devam edilmektedir" denildi.

TARIM KREDİDEKİ YÜKSEK FAİZİN SORUMLU ZİRAAT BANKASI DEĞİL!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde ise kaynak yapısının çeşitlendirilmemesi ve uzun vadeli finansman bulma konusunda gelişme sağlanamamasından dolayı ortaklarına kullandırılan kredilerin fiyatlamasının Ziraat Bankası'ndan yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun sorumlusunun ise Ziraat Bankası'nın olmadığı vurgulandı.

TARIM KREDİYE DÜŞÜK FAİZLİ KAYNAK KULLANDIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Açıklamada ayrıca Ziraat Bankası'nın tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırdığı kredilere uygulanan faiz oranları ile Tarım Kredi'ye kaynak kullandırmasının mümkün olmadığının belirtildi. Ziraat Bankası'nın yaptığı bu açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararlarına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinde indirimli tarımsal kredilerin çiftçiye piyasa faizi ile yani yüzde 30 ile kullandırılmaya devam edileceği anlaşılıyor.

BAKANLIK VE TARIM KREDİ HABERİMİZİ DOĞRULADI

Diğer yandan çiftçiye uygulanan 'kanunsuz faizle' ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nin açıklama yapmayarak haberimizi teyit ederken, konunun doğrudan muhatabı olmamasına rağmen 'Tarım Bakanının yapamadığını Demirören yaptı!' başlıklı haberimize Ziraat Bankası'ndan açıklama yapılması dikkat çekti.

DÜŞÜK FAİZ İÇİN KAYNAK SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMALI

Tarım Kredi Kooperatiflerinin indirimli tarımsal kredileri Ziraat Bankası'nda olduğu gibi yıllık yüzde 8 faiz oranıyla kullandırılabilmesi için Ziraat Bankası'ndan uygun finansman kaynağının sağlanması gerekiyor. Ancak Tarım Kredi Kooperatiflerine uygun finansman kaynağı sağlanamazken, batık durumdaki spor kulüplerinin borçlarının Ziraat Bankası'nın öncülüğünde düşük faizle uzun vadeye yayılarak kurtarılması, 'Tarım Bakanının yapamadığını Demirören yaptı!' başlıklı haberimizle eleştirilmişti.

ZİRAAT BANKASI NEDEN RAHATSIZ OLDU?

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

'Tarım Bakanının yapamadığını Demirören yaptı!' haberine Tarım ve Orman Bakanlığından bir açıklama yapılmazken, Ziraat Bankası'nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören adına açıklama yaparak, “Tarım Bakanı ile Yıldırım Demirören'in adeta yarıştırılmasına dönüştürülmesi, son derece çirkin bir iftira olup, yayıncılık ilkeleriyle ve habercilikle bağdaştırılamayacağı açıktır" şeklinde savunmada bulunulması dikkat çekti.