CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ürününün depoda kaldığı köy ve kasabaları ziyaret etti. Gürer, “Patates 2018 yılı rekolte düşmesiyle üreticiden tüccara geçtiğinde fiyat artışı oluştu. İthal patates dahi geldi. Geçen yıl üretici yeniden ürün ekti ve rekolte yükseldi. Hasat döneminde tüccar maliyetine ürünü almayınca üretici ürünü depoladı. Bu kez iktidar yurt dışı ürün satışına engel getirdi. Yurt dışı teşvik vermeyince tüccar üreticinin elindeki ürünü almayıp fiyatı daha da baskıladı.

Kilosu 90 kuruşa mal olan patatesi 85 kuruşa depoda alıcı olmadı. Patates depoda, ayrıca maliyete depo, işçilik, zayiat masrafları da geldi. Çiftçiye maliyeti de arttı. Halen depoda patates var. Vatandaş depodaki ürüne dört kat fiyat artışı ile ulaşıyor ama üretici kazanmıyor. Ondan olacak 2000’li yıllarda 71 ilde 6 milyon ton patates yetişirken, rekolte 2018 yılında 4,5 milyon ton üretime kadar düştü.  Ülkemiz patates üretiminin  %16’sı Niğde’de gerçekleşiyor ve ilk sıradaki üretim merkezi. Niğde ve Nevşehir’de depolar patates dolu, eğer Nisan’a kadar satılmaması halinde çillenerek çürümeye başlayacak” diye konuştu.

Gürer ürünün böyle giderse sorun aşamasına geleceğini üreticilerden dinlediğini belirterek, “Üretici, girdi fiyatları ile 90 kuruşa mal ettiği ürününü zararına satmak zorunda kalıyor. Tohum, ilaç, gübre, sulama suyu enerji gideri işçilikle üründen para kazanamaz duruma geldiği gibi, bankalara olan borçlarını ödemekte de zorlandığı için bu yıl nasıl ekim yapacağım diye kara kara düşünüyor. Çok sayıda çiftçi haciz kıskacında, borçlarını ödeyemiyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin ülkemizde % 16 üretim oranı ile patates üretiminde ilk sıradaki il olduğunu, Konya ve Afyon illerinin Niğde ilini takip ettiğini belirterek, “Kayıtlı 840 bin ton patates Niğde’de üretilmektedir. Geçen yıl depo basarak terörist ilan edilen patates soğan üreticisi, bu yıl daha çok ekim yapıldığı için rekolte artışıyla ürün artması sonucu maliyetine ürün satamamaktadır. Halihazırda Niğde’de bir kilo patates parası ile kahvede bir bardak çay içilememektedir.

Bir kilo patates ile bir hane doyar ama patates üreticinin elinde kalmış durumdadır. Hangi köye gitsem depolar patates dolu. Kredi ve faiz ödemesi olan, sıkıştığı için maliyet altında ürün satmak zorunda kalıyor. TMO depodaki patatesi almalıdır. Yurtdışı satışa sınırlama getirilmesi tüccarı alımdan uzak tutmaktadır. Çiftçinin tüccar eline kalması demek, gelecek yıl ekim yapamaz duruma gelmesi demektir. Çiftçi “perişanız” diye derdini anlatıyor. Üretici ürettiğinin değer bulmaması ile topraktan uzaklaşıyor. Köyler göç veriyor. Tarımda sorunlar katlıyor. Üretici sorunlarına iktidarın çözüm üretmesini istiyor. İktidarın sorunları görmezden gelmesi de çiftçiyi umutsuz kılıyor ”dedi.

ÇALIŞANLAR DA MAĞDUR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin yanı sıra patates işinde çalışanların da mağdur olduğunu söyledi. İki yıldır 80 lira yevmiyeye çalışan ve sürekli iş olmadığı için aralıklı dönemlerde bu işte ekmek parası kazanana iki yıldır günlük ücret aynı. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan çalışanlar, kocalarımız iş bulamayınca mecbur bizler çalışıyoruz ama bizlerin de yevmiyesi değişmedi diyorlar. Evin gideri arttı, her şeyde fiyat artışı var ama bizim gelirde artış yok diye dert yanıyorlar” dedi.