Hayvancılıkta 2018 yılında yapılan plansız ve kontrolsüz ithalattan dolayı Türkiye'nin kaynakları ihtiyaç olmadığı halde yurt dışına transfer edilmişti. Yoğun ithalattan dolayı besici hayvanını kestiremezken, karkas kesim fiyatları da üreticinin aleyhine seyretti. Sektörün tıkanma noksanı gelmesinden dolayı 2019 yılında canlı hayvan ithalatı düşerken, Bakanlık besilik hayvan ithalatını da tamamen durdurdu. 2019 yılında ithalatın zorunlu olarak durdurulmasından dolayı Türkiye'nin ihracat-ithalat kalemi de ihracat lehine olumlu yansıdı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, "Hayvansal üretimde Türkiye 2019'da net ihracatçı bir ülke" dedi. 

Türkiye, 2018 yılında damızlık hayvan hariç 2 milyar dolarlık besilik, kasaplık büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı ile et ithalatı yapmıştı. 2019'da ise Türkiye'nin hayvancılık ithalatı 610 milyon dolara düştü. Bu ithalata karşılık ihracatı ise 1 milyar 100 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hayvancılık alanında da özellikle son yıllarda ithalatın minimum seviyelere indirildiğini söyleyen Erdurmuş, "Hayvancılıkta yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatımız, 610 milyon dolarlık da ithalatımız var. Hayvansal üretimde Türkiye 2019'da net ihracatçı bir ülke." diye konuştu.