Yaşanan ekonomik kriz ve pandemiyle birlikte bir taraftan işsizlik artarken bir taraftan da çalışanların alım gücü her geçen gün düşüyor. Bundan dolayı çalışanlar, 4 Aralık’ta görüşmeleri başlayacak olan asgari ücret tespit komisyonuna çevirmiş durumda. 2021 asgari ücret ne kadar olacak? 

Asgari ücret tespit komisyonu, 2021 asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına 4 Aralık’ta başlayacak. Asgari ücret tespit komisyonunda, çalışanları temsilen Türk-İş bulunurken, diğer sendikaların Hak-İş ve DİSK’in de bu yıl toplantıya destek vermesi bekleniyor. 

İŞÇİ SENDİKALARI ORTAK TEKLİF VERECEK Mİ? 

Geçim şartları ağırlaşırken, bu yıl belirlenecek olan asgari ücret ayrı bir önem teşkil ediyor. İstihdam paketinde ortak hareket eden 3 işçi konfederasyonun asgari ücretin belirlenmesinde de ortak hareket etmesi yönünde bir beklenti var. 

TÜRK-İŞ KAÇ LİRA TEKLİF EDECEK? 

Asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına az bir süre kala TÜRK-İŞ’in komisyona teklif edeceği rakam da merak ediliyor. 

BEKAR İŞÇİNİN AYLIK YAŞAM MALİYETİ 3 BİN 74 LİRA 

TÜRK-İŞ’in araştırmasında bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 3 bin 74 TL olarak hesaplanırken, asgari ücret talebinin de bu olması bekleniyor. Bu rakam 750 liralık zam anlamına geliyor. 

ASGARİ ÜCRETİN İLK TOPLANTISI 4 ARALIK’TA YAPILACAK 

2021 yılının asgari ücreti aralık ayında yapılacak 4 toplantıda belirlenecek. Tarafların bir araya geleceği ilk toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 4 Aralık’ta yapılacak. Daha sonra yapılacak iki toplantının adresi ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve işverenlerin temsilcisi olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) olacak. Bakanlıkta yapılacak son toplantı ile de yeni asgari ücret açıklanacak. Son toplantının aralık ayının son haftasında düzenlenmesi bekleniyor. 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA KİMLER BULUNUYOR?

Asgari ücreti belirleyen 15 üyeden oluşan komisyonda 5 işveren, 5 işçi, 5 de kamu temsilcisi bulunuyor. Komisyonda işçileri Türk-İş temsil ediyor. Türk-İş heyetinin başkanlığını Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Başkanı Nazmi Irgat yapacak. Türk-İş, talep edeceği rakam konusunda şimdilik bir değerlendirmede bulunmuyor. Ancak Türk-İş heyetinin temel aldığı rakamın ipuçlarını, konfederasyonun yaptığı açlık-yoksulluk sınırı araştırması verdi. 

HALEN ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA

Halen asgari ücret 2 bin 324 lira. Mevcut asgari ücret ile Türk-İş’in hesapladığı rakam arasında 750 lira fark bulunuyor. Başka bir ifadeyle Türk-İş’in rakamına ulaşılabilmesi için hükümetin asgari ücrete yüzde 30’un üzerinde zam yapması gerekiyor. 

GEÇEN YIL ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA ARTTI?

2019 yılında 2 bin 20 lira olan asgari ücret geçen yılın sonundaki görüşmelerde yüzde 15.03 artırılarak 2 bin 324 liraya çıkarılmış, 304 lira artış yapılmıştı. 

ASGARİ ÜCRET ENFLASYON ORANINDA MI ARTIRILACAK? 

Hükümetin “Orta Vadeli Programı”nda enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 10.5, gelecek yıl için ise yüzde 8. Bu rakamların tutması beklenmiyor. Merkez Bankası da son enflasyon raporunda bu yıl için beklentiyi yüzde 12.1’e, gelecek yıl için de yüzde 9.4’e yükseltmişti. 

ENLASYON ORANINDA ARTIRILIRSA ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLACAK? 

Asgari ücrete enflasyon hedefleri doğrultusunda bir artışın yapılması durumunda karşımıza 2 bin 674 lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu da asgari ücrete 300 ile 350 lira bir artışı öngörüyor. 

YENİ ASGARİ ÜCRET KİMLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte, yapılacak artış oranına göre, işsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. İş görmezlik ödeneğinde artış yaşanacak. Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak. Kendi primini ödeyen Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.