Geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik krizden dolayı vatandaşın et tüketimi yüzde 30 düşmesine rağmen, canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılması tepki çekmeye devam ediyor. Plansız ve hesapsız ithalatla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bir açıklama yapmazken, konu Meclis gündemine taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde 300 bin ton olan et açığını kapatmak için neden 500 bin ton ete karşılık gelecek et ve canlı hayvan ithalatı yapıldığını sordu. 

PLANSIZ İTHALATIN FATURASI AĞIR OLDU 

Türkiye’nin et açığının arttığı dönemde bile yapılmayan et ve canlı hayvan ithalatının 2018 yılında yapıldığına işaret eden Karaduman, yapılan bu hesapsız ve plansız ithalattan dolayı ülkenin 1 milyar doların üstünde bir kaynağın yurt dışına transfer edildiğine dikkat çekti.  

Et ve Süt Kurumu’nun 2018 Sektör Değerlendirme Raporuna göre, Türkiye’nin et ve canlı hayvan ithalatında 2018 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığına vurgu yapan Karaduman, 1 milyon 211 bin 719 baş besilik hayvan, 132 bin 844 baş kasaplık hayvan ve 240 bin baş küçükbaş hayvan ithalatının haricinde 44 bin ton kemikli, 12 bin ton da kemiksiz olmak üzere 56 bin ton et ithal edildiğinin altını çizdi. Karaduman, bu durumda 2018 yılı içerisinde toplamda 500 bin ton ete karşılık gelecek et ve canlı hayvan ithalatının yapıldığının ifade ederek, Bakan Pakdemirli’den fazla yapılan ithalatın gerekçesinin açıklanmasını istedi. 

YOĞUN İTHALAT HANGİ BAKAN DÖNEMİNDE YAPILDI? 

Karaduman, Pakdemirli’nin cevaplanması için şu soruları yöneltti:  

1- Türkiye’nin ortalama 300 bin ton et açığının olduğu beyan edilirken ve 2018 yılında et tüketimi yüzde 30 düşmesine rağmen 500 bin ton ete karşılık gelen ithalat yapılmasının sebebi nedir?

2- 2018’de ithalat için verilen kontrol belgesinin, Ocak-Temmuz arası ve Temmuz-Aralık arası rakamı nedir?

3- Piyasadaki daralmadan dolayı üretici hayvanını Et ve Süt Kurumu’na kestirmek zorunda kalmıştır. Et ve Süt Kurumu’nun 2018 yılında üreticiden alarak kestiği hayvan sayısı kaçtır?

4- Et ve Süt Kurumu bu hayvanlardan elde ettiği etlerin ne kadarını piyasada satmıştır ne kadarını depolamıştır? 

5- Et ve Süt Kurumu’nun depo ve finansman maliyeti nedir?

6- 2019 yılında besilik ve kasaplık hayvan ithalat öngörünüz nedir?

7- 2019 yılında hangi ülkelerden ne kadar kemikli ve kemiksiz et ithal edilecektir?