Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftinin kanayan yarası olan tarımsal kredilerdeki yüksek faiz sorununa bir çözüm bulunamazken, Merkez Bankası’nın faiz kararı çiftçinin imdadına yetişti. 

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde politika faizinde indirime giderek faizlerde 4.25 baz puan indirim yapmıştı. Merkez Bankasının arkasından bankaların da önümüzdeki günlerde faiz indirmesi bekleniyor. 

Tarım Kredi Kooperatifleri de bankalarla birlikte tarımsal kredilerde uyguladığı yüksek faizi biraz olsun indirecek. Şu anda Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye komisyon hariç yüzde 23-24 aralığında faiz oranı ile kredi kullandırılıyor. Bankaların faiz oranlarında en az yüzde 4 oranında indirime gitmesi tahmin edilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerin de tarımsal kredi faiz oranlarını yüzde 19’a çekmesi bekleniyor. 

İNDİRİMLİ TARIMSAL KREDİLERDE KANUNSUZ UYGULAMA!

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye yüzde 4 ile 8 arasında kullandırılması gereken indirimli tarımsal krediler bile kanunlara aykırı bir şekilde ticari faiz oranıyla kullandırılıyor. Yüksek faiz uygulamasından dolayı çiftçinin borcu katlanırken, tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor.  

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'ın kanunsuz faiz uygulamasına karşı bir adım atmaması ise tepkilere neden oluyor.