Çiftçinin takibe düşen tarımsal kredilerinin yapılandırmasında geçmiş döneme ait faizlerin silineceği açıklanmıştı. Ancak borçlarını yapılandırmak için Ziraat Bankası şubelerine giden çiftçi büyük bir şokla karşılaştı. Buna göre çiftçinin takibe düşmüş kredi borcunun anaparası orijinal vadesine götürülüyor. Yapılandırma tarihine kadar yüzde 15 faiz hesaplanarak yapılandırma bakiyesi bulunuyor. Bulunan bakiye yeniden yüzde 15 faizle yapılandırılıyor.

Tarımsal kredilerde borç yapılandırılmasıyla ilgili olarak geçtiğimiz ay yapılan kanun değişikliğinde, çiftçi borcundan geçmiş faizin silinmediği ortaya çıktı. AKP ve MHP milletvekilleri, borç yapılandırılmasıyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada kredi borçlarının geçmiş faizlerinin silinerek anaparanın yüzde 15 faizle 5 eşit taksitle yeniden yapılandırılacağını duyurmuşlardı. Ancak borç yapılandırmasına giden çiftçi büyük bir şokla karşılaştı. Çiftçinin kredi borcu yapılandırmasında geçmiş döneme ilişkin yüzde 15 faiz uygulandığı ortaya çıktı.

Bilindiği üzere çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının yapılandırılmasına yönelik yasa geçtiğimiz ay TBMM Genel Kurulu'ndan geçmişti. Buna göre, tarımsal üretime devam etmeleri şartıyla, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31 Aralık 2018 itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılanlar ile borçları çeşitli afetler nedeniyle ilgili mevzuat kapsamında ertelenmiş olan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar banka/kooperatife başvuruda bulunarak tarımsal kredi borçlarını yapılandırabilecekler.

MİLLETVEKİLİ FAİZLERİN SİLİNECEĞİNİ MÜJDELEMİŞTİ

Yasa değişikliğinin yapıldığı dönemde AKP ve MHP milletvekilleri, çiftçinin yapılandırılacak borçlarından birikmiş faizlerin silineceğini duyurmuştu. MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, o dönem sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tüm tarımsal kredi borçlarına ilişkin faiz borcunun silinerek yeniden yapılandırılacağını belirtmişti. Ersoy, yaptığı paylaşımda şunları kaydetmişti: “Çiftçiye küçükte olsa bir müjde verelim. Tarımsal üretim devam etmeleri kaydıyla Ziraat Bankası kaynaklarından ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ortaklarına kullandırılan vadesi geçmiş tüm tarımsal kredi borçlarına ilişkin faiz borcu silinir. Ana borç miktarı 2019 yılından başlamak üzere 2023 Ekim ayında sona ermek üzere her yılın Ekim ayı içinde 5 eşit taksitle ödenir. Hayırlı olsun"

Tarımsal kredi borçlarını yapılandırmak için Ziraat Bankası şubelerine giden çiftçi büyük bir şok yaşadı.

Çiftçi borç yapılandırmasında söylendiği gibi geçmiş faizin silinmediğini öğrendi. Buna göre takibe düşmüş kredilerde, anapara orijinal vadesine götürülüyor. Yapılandırma tarihine kadar yüzde 15 faiz hesaplanarak yapılandırma bakiyesi bulunuyor. Bulunan bakiye yeniden yüzde 15 faizle (yüzde 5'i Hazine tarafından ödenecek) 5 eşit taksitle yapılandırılıyor.