Eskişehir'de yüzlerce çiftçi, arazi koruma bedellerini ödeyemediği için, Çiftçi Malları Koruma Kurulu tarafından icraya verildi. Çiftçilerin icralık olmasına tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Çiftçi Malları Kanunu hem çiftçimizin sıkıntılarını çözmüyor hem de zaten borç içinde olan çiftçiyi bir de icralık ediyor. Bu kanun derhal değişmeli. Ama 16 yıldır çiftçiyi yok sayan, başka ülkelerden toprak kiralayan, ülkeyi tarımda ithal cenneti yapan bu hükümet kılını bile kıpırdatmıyor. Bu kanun değişmeli, çiftçilerimize yönelik icra işlemleri durdurulmalı, bu kanun onların topraklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.

Eskişehir'in köylerinde ziyaretlerde bulunan Çakırözer, Tepebaşı bölgesi ağırlıklı olmak üzere birçok bölgede çiftçilerin Çiftçi Malları Koruma Kurulu tarafından borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle icraya gönderilmelerine tepki gösterdi.

ÇİFTÇİYE İCRA ÇIKARILMASI KABUL EDİLEMEZ

Çiftçiye icra çıkarılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Çakırözer, “Çiftçi Malları Koruma Kanunu çiftçimizin güncel sıkıntılarını çözmüyor. Geçtiğimiz yıllarda Torba Kanun ile 4081 Sayısı Çiftçi Mallarını Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Ve isteğe bağlı koruma uygulaması getirildi. O zaman vekillerimizle Meclis'te de söyledik. Bu düzenlemenin çiftçilerimizi mağdur edeceğini. Çiftçinin topraklarını korumayacağını. Ama kimse bizi dinlemedi ve kanunu değiştirildi. Şimdi çiftçilerimiz mağdur ediliyor. Çiftçilerimizin icraya gönderilmesi asla kabul edilemez” diye konuştu.

DEVLET ÇİFTÇİNİN TOPRAKLARINI DA KORUMALI

Hükümetin uygulamaya koyduğu kanunların malını koruması gereken çiftçiyi borçlandırmaması gerektiğini dile getiren Çakırözer, “Hükümet çiftçinin malını koruyacağı yerde kanunlarda yaptığı değişikliklerde çiftçiyi mağdur ediyor. 4081 Sayılı Çiftçi Malları Koruma Kanunu, Çiftçi Malları Koruma Kurullarını da çaresiz hale getirdi. Kanunlar, malını koruması gereken çiftçiyi borçlandırmamalı. Devlet çiftçinin mallarını koruyacak bir düzenleme sağlamalı. Gerekiyorsa toprakların korunması tıpkı jandarmalarda olduğu gibi İçişleri Bakanlığı'na bağlanmalı” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN SESİNE KULAK VERİN

Ülkeyi yönetenlerin çiftçiyi korumak ve desteklemek yerine başka ülkelerden toprak kiraladığına vurgu yapan Çakırözer, “Eskişehir'de belediye başkanlarımız kırsal kalkınmayı desteklemek için birbiri ardına projeler uygulamaya koyarken, bu ülkeyi yönetenler çiftçiyi korumak, desteklemek yerine Sudan'dan, başka ülkelerden toprak kiraladı. Ülkeyi tarımda, hayvancılıkta ithal konuma soktu. Türkiye'de çiftçi borç içinde, çiftçi üretemiyor, çiftçi icralarla boğuşuyor. Bu hükümet artık çiftçinin sesini duymalı. Çiftçinin icra borçları kaldırılmalı ve kanunlar çiftçimizi koruyacak şekilde düzenlenmeli” dedi.

ZİRAAT ODASI'NI ZİYARET ETTİ

CHP'li Çakırözer Tepebaşı Ziraat Odası Başkanlığı görevine yeniden seçilen Süleyman Buluşan ve yönetimini ziyaret ederek, hem tebrik etti hem de çiftçilerin sıkıntı ve taleplerini dinledi. Buluşan ve yönetim kurulu üyeleri, Çakırözer ile 4081 Sayılı Çiftçi Malları Koruma Kanunu'ndan doğan sıkıntıları da masaya yatırdılar.

TARIMDANHABER