Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs pandemesinin tarım sektörünü etkilediğini söyleyen Sarıbal, “Koronavirüs sağlıktan sonra bize ihtiyaç sıralamasında gıdanın önemini bir kez daha ortaya çıkartı. Gıda egemenliği ve gıda güvenliğinin ülke savunması kadar önemli olduğunu bu virüs bize gösterdi. Ama AKP, iktidar olduğu son 18 yılda ülkemizi ithalat bağımlısı yaptı. Ülkemiz tarımsal ürünlerde olduğu gibi hayvancılıkta da dışarı bağımlıdır. AKP döneminde 5 milyon 81 bin adet büyükbaş hayvan ithalatına 6 milyar 753 milyon dolar, 3 milyon 22 bin adet küçükbaş hayvan ithalatına 360 milyon dolar ödedik. Canlı hayvan ithalatına verilen 7 milyar 113 milyon doları besicilerimize verseydik bugün hayvan ithal eden değil ihraç eden ülke olurduk” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının Ekim ayının son haftasında yayınladığı ‘besilik sığır ithalatında yeni başvuru alınmamaktadır’ açıklamasının gerçekçi olmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Sayın Bakan Bekir Pakdemirli Kasım ayında Kahramanmaraş’ta ‘4-5 ay boyunca ithal etle ilgili problem görmüyorum’ dedi. Ancak bunun doğru olmadığı anlaşılıyor. Et ithalatı olmayabilir, ancak canlı hayvanları süs olsun diye kimse getirmiyor. Bu hayvanların kesiminden elde edilen etler bu ülkede insanların sofrasına konuyor” dedi.

ÜRETİCİ YEM MALİYETİ ALTINDA EZİLİYOR

Besicilerin koronavirüs salgını sonrası artan yem fiyatları karşısında zor durumda kaldığını ifade eden Sarıbal, aynı dönemde hayvanlarını kesime veremediklerinden dolayı da üretim maliyetlerinin arttığını kaydetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Besicilerimiz yem ve bakım maliyetlerinden zor günler geçiriyor. Bakanlık ne yapıyor canlı hayvan ithalatına izin veriyor. Hayvanlarını kestirmek istese kestiremiyor. Et ve Süt Kurumunun depoları ağzına kadar et dolu. Bir yandan hayvanını kestiremeyen besici, bir yandan yandaşına para kazandırmak için ithalat izni veren bir iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız” dedi.

3 BİN HAYVAN BEKLİYOR

Geçen sürede 2020 yılında yapılan canlı hayvan ithalatının 2019 yılından daha fazla olduğunu belirten Orhan Sarıbal, “Şu anda Tekirdağ limanında 3.000 hayvan giriş yapmak için bekliyor. Bir yandan yem ve diğer maliyetler karşısında ezilen ve ürettiğinden para kazanamayan ülke besicisi, bir yandan, şartlar ne olursa olsun ithalattan vazgeçmeyen bir iktidar. Besicilerin zor günler geçirdiği şu günlerde ithal hayvan etmek ülke tarımına ihanettir” dedi.