Süt üretiminde birinci olan Konya'da süt üretim kapasitesi yaklaşık yüzde 25 oranında azaldı. Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “En basitinden Çumra'da kayıtlı hayvan sayısı hayli azaldı. Hayvan kesimleri arttı, girdiler yükseldi" 

Merhaba Gazetesinden Emre Özgül'ün haberine göre, Türkiye'nin süt üretiminde lider şehri olan Konya'da yüksek girdi maliyetlerinden dolayı, süt üretim kapasitesi azaldı. Konya genelinde süt üretiminin yüzde 25'lere varan oranda düştüğü bilgisine ulaşıldı. Çoğu besici, hayvanını kesime gönderdi. Konya'daki mezbahanelerde dişi hayvan kesimi arttı. Elektrik, veteriner, yem giderleri artan üreticiler üretime küstü.

ÇUMRA'DA KAYITLI HAYVAN SAYISI AZALDI!

2018 yılında konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne yine açıklamalarda bulunmuş olan Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, gelinen süreçte sektörün daha büyük bir çıkmaza girdiğini ifade etti. 2 yıl içinde besici ve üreticinin beklediği hiçbir adımın atılmadığının altını çizen Çelikçi, Çumra üzerinden bir örnek vererek, şehirdeki süt sorununun boyutuna da dikkat çekti.

Çelikçi, “Çumra'da süt krizine girmeden önce 105 bin kayıtlı hayvan vardı. Bir güncelleme yapıldı bu sayı 85 bine düştü. Bugün gerçek manâda bir güncelleme olursa, sayının 75 bine kadar düştüğü rahatlıkla görünür. Mezbahanelerde dişi hayvan kesimi çok fazla. Hayvancılığı bırakan insan sayısı da artıyor. Hayvancılığın neresinden tutarsanız tutun, bir kokuşmuşluk var. Bu şartlarda Konya'nın süt üretim kapasitesinin düşmesi çok normal” dedi.

GİDERLERİMİZ YÜZDE 300 ARTTI!

Süt sanayicisinin süt kıtlığından dolayı, bugün ne buluyorsa onu aldığını söyleyen Başkan Çelikçi, girdi maliyetlerindeki afaki artışlara da vurgu yaptı. Veteriner giderlerinin ve hayvanlar için kullanılan ilaç giderlerinin yüzde 300 zamlandığını dile getiren Çelikçi, daha sonra şunları kaydetti:

“2017 yılının Kasım ayında benim çiftliğime elektrik faturası 811 lira geliyordu. Geçen ay ödediğim elektrik faturası ise 4 bin 180 TL. Düşünüyorum, çiftlik aynı çiftlik, kullandığım elektrik aynı elektrik. Ne oldu da fatura giderim 4-5 katına çıktı? 2019 yılının Ağustos ayında elektrik faturam 2 bin 755 lira gelmiş. Ayrıca 2017 yılında yem 70 lirayken, bugün 90 lira. Çiğ süte yüzde 20 artış yapıldığı söylendi fakat üreticinin cebine giren ekstra bir kazanç yok."

30 YILDIR BÖYLE GİDİŞAT GÖRMEDİM!

"Besicilik ve süt üretimi benim 30 yıllık mesleğim. 30 yıldır ben böyle bir şey görmedim” diyen Çelikçi, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Süt fiyatı artmasın. Biz süt fiyatlarının artmasını gerçekten istemiyoruz. Girdi maliyetlerimiz düşürülsün bize yeter. Süt fiyatı artar ise piyasadaki raf fiyatları da yükselir. Bu vatandaşa da yazık günah. Kutu süt fiyatı arttı. Süt fiyatı artarsa, tüketici sütten uzaklaşır, çocuklar proteinden uzaklaşır. Ben, bugün üretimi bırakırsam hiçbir kuvvet beni üretime döndüremez, açık ve net konuşayım. Üreticinin kanayan yarası, girdi maliyetlerinin yükselmesidir. Biz, sahada olan insanlarız. Sektörün ne sıkıntısı var hepsini biliyoruz. Bizim dışımızdaki karar vericiler, bizim gerçek sorunlarımızı görmezden geliyor, bizim işi bilmediğimizi ifade ediyor, yanılıyorlar.”