Şeker fabrikalarının nasıl peşkeş çekildiği rakamlarla ortaya çıktı. Elbistan Şeker fabrikasını alan Mutlucan firmasının yönetim kurulu başkanından itiraf gibi bir açıklama geldi. Elbistan Şeker Fabrikası, Mutlucan firmasına 297 milyon liraya 5 taksitle satılırken, fabrikada sadece bir yılda üretilen şekerin maddi değeri 150 milyon lira oldu.

Kamuya ait şeker fabrikalarında çiftçi ve işçinin mağduriyeti devam ederken, fabrikaları alan firmalar özelleştirme parasını 2 yıl gibi kısa sürede çıkaracaklar. 5 taksitle ve TL bazında satılan fabrikalar, döviz kurundaki artıştan dolayı da alan firmalar için sudan ucuz duruma geldi.

DEPOMDA 40 BİN TON ŞEKER DURUYOR

Elbistan'da çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin görüşülmesi için geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda Mutlucan Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mutlu, bu yıl ürettikleri şekerden dolayı kasalarında 120 milyon lira bulunduğunu söyledi. Mutlucan'ın ekonomik bir sıkıntısının bulunmadığını dile getiren Mutlu, “Benim depomda 40 bin ton şeker duruyor. Depomda 120 milyon liralık şeker var” dedi.

Mutlucan Şeker, özelleştirmenin ardından ilk yılda 50 bin ton şeker üretirken, bunun 10 bin tonu satıldı. Fabrikanın deposunda da şu anda 40 bin ton şeker bulunuyor. Bu rakamlara göre şeker fiyatlarına zam gelmeden mevcut haliyle satılması durumunda bile 150 milyon liralık şeker üretilmiş durumda. Üretilen şekerin parasal değeri ile fabrikanın satış rakamı karşılaştırıldığında fabrikanın 2 yıllık şeker üretim değerine satıldığını gösteriyor.

Diğer yandan fabrikanın peşin değil 5 taksitle satılması da alıcı firmalara büyük bir ayrıcalık sağlandı. Mutlucan Şeker, 2 yıllık şeker değerine fabrikayı alırken, 297 milyon lirayı da 5 yılda ödeyecek. Bu durumda alıcı firmalar ilk taksiti cebinden ödeseler de diğer taksitleri üretimden elde ettikleri karla ödemiş olacaklar.

TARIMDANHABER