Geçen yıl 4 öğrencinin katıldığı ve bu yıl 2. kez gerçekleştirilen program kapsamında, Michigan State Üniversitesi Tarım (MSU)  ve Doğal Kaynaklar Fakültesi laboratuvarları, seraları ve tarlalarında MSU akademisyenlerinin danışmanlığında çalışmalarda bulunan 3. sınıf öğrencileri Aybüke Büşra Özer, Şevval Buse Sarıman ve Yaren Acır, 3 haftalık yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. 

ÖĞRENCİLER TARIM, TARIM EKONOMİSİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANLARINDA ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yaren Acır Michigan State Üniversitesinde patates yetiştiriciliği alanında çalışmalarda bulundu. Laboratuvarlardan seralara ve tarlalara uzanan çalışma sürecinde pek çok farklı alanı görme ve bu alanlarda çalışma fırsatı yakalarken patates ıslahı, doku kültürü bankaları ve araştırma tarlalarındaki süreçlerde farklı teknikleri öğrenme fırsatına sahip oldu. Biyomühendislik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Aybüke Büşra Özer ise Michigan State Üniversitesinde alglerden (yosunlar) yenilenebilir yakıtların elde edilmesi konusunda araştırma çalışmalarında görev alırken, alg izolasyonu, alglerden DNA ekstrasyonu ile DNA eldesi, elde edilen DNA’ların picogreen ve nanodrop metotlarıyla analiz edilmesi, gaz kromatografisi ile alg proteinlerinin CO2 absorbsiyonu miktarının tespit edilmesi gibi çalışmaları bizzat gerçekleştirdi. Ekonomi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şevval Buse Sarıman da Michigan State Üniversitesinde tarım ekonomisi alanında davranışsal iktisat üzerine araştırma çalışmalarında bulundu. Sosyal sermaye konusuna odaklanan Şevval Buse Sarıman çalışması kapsamında anketler de uygulayarak sosyal sermayenin tüketici davranış ve düşünceleriyle olan etkileşimini analiz etti.  

REKTÖR ÇÖKMÜŞ: EĞİTİM DİLİNİN İNGİLİZCE OLMASI ÖĞRENCİLERİMİZE YURT DIŞINDA BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, uluslararasılaşmaya büyük önem veren bir üniversite olduklarını ve bu kapsamda dünyanın özellikle tarım ve gıda alanında önde gelen üniversiteleri ile ikili işbirliği anlaşmaları bulunduğunu belirtti. “Üniversitemizin gerek eğitim gerekse araştırma alanında Michigan State, Missouri, Montana State, Kyoto, UC Davis ve Purdue gibi üniversitelerle ikili işbirlikleri bulunuyor. Bu noktada özellikle eğitim dilimizin İngilizce olması büyük avantaj sağlıyor zira öğrencilerimizin yurt dışında aktif olarak araştırma çalışmalarında görev alabilmesi için bu şart.

Bu üç öğrencimiz de özellikle tarım alanında dünyadaki sıralamalarda en iyi ilk 10 üniversite içerisinde yer alan Michigan State Üniversitesi’nde tarım, ekonomi ve yenilenebilir enerji alanlarında Michigan State Üniversitesinden farklı akademik danışmanların gözetiminde yoğun şekilde araştırma faaliyetlerinde bulundular. Karşı taraftan öğrencilerimizin İngilizce seviyeleri, girişkenlikleri, araştırmacı yönleri ve sosyal anlamda adaptasyonları konusunda son derece olumlu geri dönüşler aldık. Öğrencilerimizin performansını çok beğendiler, öğrencilerimizle gurur duyduk” sözleriyle açıklamasına devam eden Rektör Çökmüş “Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’un vizyonu doğrultusunda şekillenen üniversitemizin uluslararasılaşma çerçevesindeki çalışmaları önümüzdeki süreçte Ar-Ge projelerini de kapsayacak şekilde devam edecek, üniversitemize sağladığı imkânlardan dolayı Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’a şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Çalışmaları sonrasında Michigan State Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerine elde ettikleri sonuçları içeren birer sunum yapan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencilerinin çalışmaları Michigan State Üniversitesi akademisyenlerinden de büyük beğeni topladı. Sunumlar sonrasında Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencilerine danışman hocaları tarafından başarı sertifikaları verildi.