Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile çobanlara ve de çoban adaylarına yönelik 'Sürü Yönetimi Elemanı Kursu' başladı. Kalifiye çoban ihtiyacını karşılamak için 13 günlük bir eğitimden geçecek olan kursiyerlere eğitimin ardından sürü yönetimi elemanı sertifikası verilecek.

Kursun açılışına İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, Şube Müdürleri ve çok sayıda kursiyer katıldı.

2018 yılı programına alınan 'Sürü Yönetimi Elemanı' kursu ile çiftçilere İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca 13 günlük bir eğitim verileceğini ifade eden İl Müdürü Karahan, “Kursa katılan çiftçilerimize kurs süresince; koyun ağılı ve keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili faydalı bilgiler anlatılacaktır. İki grup olarak açılacak kursa toplam 134 kursiyer müracaat etti.

Elazığ İlinde Merkez ve İlçelerinde 2014 yılından bu güne açılan Sürü Yönetimi Elemanı kurslarına katılan kursiyerlerimizden 191 küçükbaş hayvan yetiştiricisi, 2015 yılında 293 küçükbaş hayvan yetiştiricisi, 2016 yılında ise 384 küçükbaş hayvan yetiştiricisi, 2017 yılında ise 412 küçükbaş hayvan yetiştiricisi olmak üzere toplamda 1280 küçükbaş hayvan yetiştiricisine Bakanlığımızın 2014 yılında uygulamaya koyduğu kişi başı 5000 TL'lik teşvikinden yararlanmaları sağlanmıştır. Toplam sağlanan destek miktarı ise 6.400.000 TL'dir.

Elazığ ve bölgesinde kalifiye çoban ihtiyacını gidermek maksadıyla düzenlenen kursu başarıyla tamamlayanlara sürü yönetimi elemanı sertifikalarının verileceğini bildiren Karahan, “kurs sayesinde Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik üyeleri çobanlık konusunda ilmi yönden çok daha bilinçlenerek, sürü yönetimini atadan kalma yöntemlerle değil, bilinçli bir şekilde yapmaları sağlanacaktır” dedi.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer de açılan kursların önemine değinerek, kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

TARIMDANHABER