Türkiye lastik sektörü lideri Brisa'nın öncü markası Lassa, 'Sevdamız Toprak, Yarınlarımız Ortak' projesi kapsamında bir yandan Türkiye'nin tarım illerini karış karış gezerken bir yandan da Konya, Adana ve İzmir illerinde Lassa Tarım Danışmanları ile çiftçileri yıl boyunca destekliyor. Lassa bayileri ile birlikte düzenli olarak köyleri ziyaret eden Lassa Tarım Danışmanları iyi tarım uygulamaları ve tarım araçlarının kullanımı konusunda eğitimler ve buluşmaları düzenliyor.

Lassa uzmanları, çiftçilere lastik kullanımı ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

Tohum yatağını açarken kullanılan lastik genişliği, tohum yatağına zarar vermeyecek şekilde seçilmeli, gerekirse lastik değiştirilerek ince taban kullanılmalı

Yanlış hava basınçlı lastik ile ekim alanına girmek toprağın gereğinden fazla sıkışmasına sebep olarak verimi azaltacaktır. Bu nedenle lastik hava basınçları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli.

Fazla yakıt tüketimine sebep olarak ekonomik ve çevresel zarar yaratması nedeniyle yanlış hava basınçlı lastiklerle tarla sürülmemeli

Lastik ömrünü azalttığı için lastiklerin içine ağırlık yapması için su koyulmamalı

Patinaj yakıt tüketimini artırdığı için lastik seçerken ekim, sürüm sırasında daha az patinaj yapan desenler seçilmeli

Sürüş emniyeti için reflektör vb. güvenlik araçlarından yararlanılmalı

Lassa Tarım Danışmanları'nın belirlediği iyi tarım uygulamalarına yönelik başlıca önerileri ise şöyle;

Kuvvetli bir bitki yetiştirmek için öncelikle toprak, iklim, su koşullarına uygun tür, çeşit anaç ile uygun yer seçilmeli.

Erozyona karşı toprak su muhafaza tedbirleri alınmalı, çoraklık, taban suyu gibi sorunlar varsa ıslah, drenaj, tesviye işleri yapılmalı.

Üretimde kullanılacak tohum, fide ve fidan gibi üretim materyalleri TKB'den üretim izinli, tescilli ve sertifikalı materyallerden seçilmeli.

Uygun zaman ve miktarda gübreleme için yılda en az bir defa toprak analizi, ihtiyaç duyulduğunda ise yaprak analizi yaptırılmalı.

Ekilecek kültür bitkisine ait sağlıklı ve güvenilir tohum yatağı oluşturulmalı

Toprak işlenirken uygun ekipman ve lastik seçilmeli.

Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede öncelikle kültürel önlemler, fiziksel, biyolojik, mekanik mücadele ile tuzak kullanımı gibi biyoteknik yöntemler uygulanmalı son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmalı.

Tarım uygulamaları her canlının doğal dengenin bir halkası olduğu bilinciyle gerçekleştirilmeli.

TARIMDANHABER